Enkele leden van het Toegankelijkheidspanel in het gemeentehuis maandagmiddag.
Enkele leden van het Toegankelijkheidspanel in het gemeentehuis maandagmiddag. Foto: Bob Awick

Panel met ervaringsdeskundigen moet Huizen toegankelijker maken

Mensen

HUIZEN - Het is een goed stel, de vijftien leden van het Toegankelijkheidspanel. Maandag stelden zij zich voor tijdens de lancering van de app Ongehinderd.

Nederland is een van de beste landen om in te wonen als je een beperking hebt, maar er valt nog zo veel te winnen. Dat zegt de kersverse voorzitter van het zogenaamde Toegankelijkheidspanel, Vincent Ohlrichs.

De leden gaan de komende tijd de gemeente Huizen en eventueel andere organisaties adviseren hoe zij gebouwen of openbare ruimtes toegankelijker kunnen maken voor mensen met een beperking.

Het is indrukwekkend dat Ohrlichs, medewerker van de gemeente, in zo'n korte tijd dit panel van deskundigen bij elkaar heeft weten te krijgen. De meeste leden zitten in een rolstoel, maar er zitten ook slechtzienden en slechthorenden tussen. Ook een vrouw wier partner in een rolstoel zit, hoort bij de club.

Eén van hen is de 71-jarige Ton Herweijer. Hij zit nu achttien jaar in een rolstoel na - zegt hij zelf - een medische misser. Hij wil graag in positieve zin bijdragen aan een een toegankelijker Huizen. "Ik kom nog regelmatig op plekken - met name restaurants - die moeilijk toegankelijk zijn. En dan heb ik het niet over de snackbar op de hoek, maar echt grote locaties. Dat kan niet meer in deze tijd."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant