Afbeelding
Foto: Bibliotheek HLB

Bibliotheek wil blijven in pand Graaf Wichman

Algemeen

Huizen - Hoe de Havenstraat en daarbij de Krachtcentrale in Huizen er in de toekomst ook uit komt te zien, de bibliotheek ziet het niet zitten om daar naartoe te verhuizen.

Die boodschap vertelde directeur Pauline Gmelig Meyling donderdagavond het raadspodium. Het huidige onderkomen Graaf Wichman bevalt namelijk prima.

In de aanloop naar de bijeenkomst was de bibliotheek - net als het Huizer Museum - meerdere malen genoemd als mogelijke gebruiker van de nieuwe Krachtcentrale. Het Huizer Museum wil wél gebruikmaken van die mogelijkheid, de bibliotheek absoluut niet. Achttien jaar na de vestiging in het pand - 'op nadrukkelijk verzoek van de gemeente - is het volgens Gmelig Meyling 'een bewezen locatie'.

De directeur stelde dat het huidige onderkomen centraal in Huizen ligt, op een goede zichtlocatie en breed bekend is bij het publiek. Er zijn voldoende parkeermogelijkheden en ook voor mindervaliden is het pand uitstekend bereikbaar. "De laagdrempelige toegankelijkheid van het openbare gebouw dat de bibliotheek is, wordt daarmee nog eens vergroot."

Ook de bezoekers (jaarlijks 150.000) zijn tevreden over de dienstverlening, aldus Gmelig Meyling. Alle reden dus om in het pand te willen blijven. Omdat het huurcontract echter afloopt, riep de directeur de politiek op duidelijkheid te verschaffen. "Wij kunnen niet wachten op mooie, maar langdurige plannen."

Volgende week donderdag meer over het raadspodium in het Nieuwsblad voor Huizen/Huizer Nieuws

Uit de krant