Afbeelding

Cel geëist tegen Huizer voor handel in xtc

Politie

HUIZEN - Tegen een 42-jarige man uit Huizen is voor de rechtbank in Lelystad een celstraf van vier jaar geëist wegens de productie en handel in xtc tabletten. Daarnaast vordert justitie een ontneming van ruim 150 duizend euro.

Bij een inval in maart van dit jaar in de woonboot van de man in Loosdrecht vond de politie onder meer ruim 27 kilo MDMA , 280 xtc-pillen, 270 gram amfetamine en een tabletteermachine die aan het werk was. Daarnaast werden grondstoffen voor het fabriceren van MDNA aangetroffen. De straatwaarde van de aangetroffen drugs zou één miljoen zijn.

De niet zo spraakzame verdachte ontkent dat hij het brein achter het xtc-lab is. De man kwam in geldnood en om die reden besloot hij zijn woning ter beschikking te stellen. Hij verklaarde dat hij in opdracht van twee anderen af en toe meehielp met het draaien van pillen. In ruil daarvoor zou hij in totaal 12.000 euro hebben gekregen. Van een druglaboratorium was geen sprake. Dat zou ergens anders gebeuren maar daar had hij geen weet van. "Mijn cliënt diende als katvanger", aldus zijn advocaat N. van Schaik.

Van Schaik hekelde het onderzoek van politie die niets met de informatie van zijn cliënt zou hebben gedaan. "Er is DNA van een Fransman aangetroffen die voor drugsdelicten is veroordeeld in het buitenland. Daar is niet naar gekeken."

De officier van justitie wijst de kritiek van de hand. "Er zijn zoveel DNA sporen op die boot. De politie trof een ruimte aan waar het bezaaid lag met pillen, poeders en machines om pillen te fabriceren. Als het nu ging om een afgesloten ruimte op de boot waar wellicht anderen hun werk zouden doen. Maar dat was niet zo."

De politie deed op 8 maart een inval in de woning op het water van de man na een anonieme tip.

De rechtbank doet op 31 oktober uitspraak.

Uit de krant