Vooral in Oostermeent willen veel winkeliers op zondag open kunnen.
Vooral in Oostermeent willen veel winkeliers op zondag open kunnen. Foto: Carin van den Berg

'Huizen is een eiland in het Gooi'

Politiek

Huizen Maar liefst 68 winkeliers in Huizen willen de deuren van hun zaak open op de zondagen 24 en 31 december. Dat schrijft Peter Helmus namens de Huizer Ondernemers Federatie (HOF) aan het college van burgemeester en wethouders van Huizen.

Aanleiding is een brief van Detailhandel Nederland aan alle gemeenten met het verzoek voor een extra koopzondag op 24 december. Ook in Huizen leeft dit probleem, schrijft Helmus. Bekend is dat de huidige coalitie van CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks bij de start drie en een half jaar terug geen zondagopenstelling toestaat, echter in de jaren die volgden (gewijzigde winkeltijdenwet) is er veel veranderd.

Gemeenten mogen nu zelf bepalen of de winkels wel of niet op zon- en feestdagen open gaan. Helmus weet dat in de gemeenten elders in 't Gooi op 24 en 31 december wel open zijn. "De winkeliers in Huizen zien daardoor honderdduizenden euro's van Huizen naar andere plaatsen gaan". Omzet die velen hard nodig hebben, schrijft hij. "Huizen is hiermee een eiland in het Gooi geworden."
De HOF krijgt in ieder geval steun van oppositiepartij PvdA. De sociaaldemocraten stellen dat zowel de winkelier als consument is gediend bij een openstelling op deze twee zondagen. Ook willen zij weten hoe de collegepartijen afzonderlijk tegen dit thema aankijken.

Donderdag meer hierover in het Nieuwsblad voor Huizen/Huizer Nieuws.

Uit de krant