Het einde van Huizen als zelfstandige gemeente is in zicht.
Het einde van Huizen als zelfstandige gemeente is in zicht. Foto: Bob Awick

Gemeente teleurgesteld om fusiebesluit provincie

Politiek

HUIZEN - De gemeente Huizen is teleurgesteld over het besluit van de provincie om Huizen met Blaricum en Laren te laten fuseren.

"We gaan het besluit eerst voorleggen aan de raad. Wanneer weten we nog niet", laat de gemeente weten.

Superwethouder
De drie gemeenten hadden gezamenlijk een voorstel gedaan voor een soort superwethouder die de drie gemeenten dan kon vertegenwoordigen in de regio. Daarnaast zouden ze nog meer gaan samenwerken.

"Ons voorstel gaat uit van een regionale versterking. En dat is wat de provincie Noord-Holland voor ogen staat, lokaal is het bij ons immers op orde", licht burgemeester Fons Hertog toe.

Niet verwacht
"Ook op grond van de tussentijdse contacten met de provincie Noord-Holland hadden wij deze uitkomst niet verwacht. De provincie laat zich in het besluit blijkbaar vooral leiden door het nieuwe regeerakkoord."

"Het besluit houdt in dat de provincie Noord-Holland het van belang acht dat Huizen, Blaricum en Laren samengaan in één gemeente, op z'n vroegst per 1 januari 2021", aldus de gemeente.

Lokale bestuurskracht
"Dit mede omdat het blijvende aandachtspunt van de BEL-constructie blijkbaar toch aanleiding is om de lokale bestuurskracht van Blaricum en Laren te versterken."

De provincie gaat nu een wetsontwerp maken en dat wordt uiterlijk 1 september 2018 aan Huizen aangeboden. "Een formele reactie op het besluit en de ontwerpherindeling zal dan pas aan de orde zijn."

Uit de krant