Vorige week zaterdag werden 2500 wijnranken geplaatst in de grond bij Zonnestraal.
Vorige week zaterdag werden 2500 wijnranken geplaatst in de grond bij Zonnestraal. Foto: Bastiaan Miché

Wijn van Hilversumse bodem

HILVERSUM - Wijn van Hilversumse bodem: de wijnranken zijn geplant en op z'n vroegst is het eerste Gooise druivennat over twee jaar pas te koop. Dat moet dan de start zijn van iets nieuws. "Ik ben van plan om dit nog een jaar of dertig te blijven doen", aldus initiatiefnemer Alfred Visser.

Bij wijn verbouwen gaat de gedachte niet direct uit naar de voormalige moestuin van Zonnestraal. Dan schieten eerder grote en uitgestrekte wijngaarden in bijvoorbeeld Frankrijk door het hoofd. Volgens Visser is de bodem hier, aan het einde van de Utrechtse Heuvelrug, daar toch erg geschikt voor. "Het stuk grond is fantastisch. Het is verschrikkelijk droog en er staat veel wind. Druiven houden niet van natte voeten. De wind houdt ze goed droog", zegt hij.

Het idee ontstond zo'n vijf of zes jaar geleden toen hij met de KLM vanuit Canada naar Nederland vloog om zich hier weer te vestigen. Tijdens de vlucht hoorde Visser dat de luchtvaartmaatschappij Nederlandse wijn schonk aan de eerste klasse. Aan de stewardess vroeg hij of hij ook een glaasje mocht proeven. "Het was niet goed, maar ook niet slecht", herinnert hij zich nog. Vanaf het moment dat Visser hier weer woonde na 39 jaar in Canada te hebben vertoefd, schreef hij Hilversum en Loosdrecht aan of zij nog grond in pacht hadden waar hij een wijngaard kon starten. Via het Goois Natuurreservaat kwam hij in contact met Zonnestraal en dat was het begin van het wijnavontuur.

Vorig jaar is hij begonnen de grond te ploegen en geschikt te maken voor het verbouwen van wijnranken. Hij heeft 300 stokken met vier verschillende Duitse druivensoorten aangeplant. Vorige week zaterdag kwamen daar tijdens de plantdag nog eens 2500 bij. Visser produceert de Bacchus-druif, die geschikt is voor het maken van mousserende, zoete, halfzoete én droge wijn.
Visser wil dat deze plek meer dan een wijngaard wordt. Het moet een plek worden waar mensen kunnen trouwen, een hapje en een drankje kunnen nuttigen en waar dagbesteding plaats kan vinden. Gesprekken met Zonnehoeve zijn gaande. Tevens hoopt hij met de gemeente Hilversum om tafel te kunnen om een pand neer te kunnen zetten waar de bezoekers tot rust kunnen komen bij de wijngaard.