Joey en Gerwin kijken reikhalzend uit naar de Nijmeegse Vierdaagse, waar ze - apart van elkaar - zullen wandelen.
Joey en Gerwin kijken reikhalzend uit naar de Nijmeegse Vierdaagse, waar ze - apart van elkaar - zullen wandelen. Foto: Karin van Leeuwen

Joey viert 13e verjaardag wandelend in Nijmegen

HILVERSUM - Je vader loopt voor de negende keer mee met de Vierdaagse van Nijmegen, je bent zelf 12 jaar en dan is het de hoogste tijd dat jij ook je wandelschoenen aantrekt en vier dagen lang gaat lopen. Toch? Joey Bottenheft lacht. "Het leek me inderdaad leuk om ook eens mee te doen." Vier dagen lang loopt de jonge Hilversummer 30 kilometer met wandelmaat Ralf Huisers. "Mijn vader loopt de 40 kilometer, dus hij start eerder en kan niet met mij meelopen."

door Karin van Leeuwen

Met het Hilversumse Caecilia-gilde, waarvan Gerwin Bottenheft lid is, had hij een aantal keer de laatste zes kilometer van de Nijmeegse meegelopen. "Machtig mooi was dat. Muziek maken op de Via Gladiola, dat is geweldig", straalt de Hilversummer. Hij speelde met de gedachte de wandeltocht eens helemaal te lopen en in 2000 liep hij zijn eerste. Het was afzien. Zeker de eerste twee dagen. Regelmatig dacht hij: waarom doe ik dit? Wat doe ik mezelf aan? "Lopen is gewoon niet leuk. Het is wel verslavend en heel gezellig." Toen hij de eerste keer erop had zitten, vinkte hij dat van zijn bucketlist. Klaar. Maar het jaar erop begon het weer te kriebelen en inmiddels loopt hij voor de negende keer mee.

Het was nog spannend of Joey mee mocht lopen. Er waren zoveel aanmeldingen dat de organisatie van het wandelevenement velen moesten teleurstellen. Groot was de vreugde toen het verlossende woord werd gemaild: Joey was ingeloot. Inmiddels zijn de wandelschoenen aangeschaft en langzaamaan starten vader en zoon de trainingen. "We beginnen met twee keer in de week stevig doorlopen. Daarnaast lopen we eens in de drie weken een langer stuk, zoals bijvoorbeeld het Hilversumse voetstappenpad", vertelt Gerwin. De dertig kilometer die Joey gaat lopen, wordt niet helemaal getraind. Hooguit 25 kilometer, de rest gaat op wilskracht. De avondvierdaagse wordt dit jaar gebruikt als training.

Joey kijkt ernaar uit, is benieuwd hoe het gaat. Natuurlijk houdt hij onderweg contact met zijn vader. En 's avonds, op de camping in Groesbeek waar zijn moeder en zusje ook zijn, kunnen ze samen de dag doornemen en ervaringen delen.

Oproepen gemist
Vorig jaar was een heftige Vierdaagse voor Gerwin: toen stortte de MH17 neer met daarin een vriendje van Joey. Gerwin had er niets van meegekregen. Tot hij op zijn telefoon keek en zag dat hij zeven oproepen van Joey had gemist. "Toen dacht ik: er moet iets heel ergs aan de hand zijn." Het nieuws was niet te verteren. De laatste dag moest nog worden gelopen. "Mijn wandelmaatje wilde niet lopen. Maar ik dacht: wat haalt het uit of ik nou wel of niet wandel?" En dus liep hij de tocht, weliswaar met gemengde gevoelens, uit. De feesten waren afgelast, de sfeer was ingetogen. De kans dat zo'n groot ongeval weer plaatsvindt, acht hij klein. Ze gaan voor het feest dit jaar, zeker omdat op de laatste dag, vrijdag 24 juli, Joey 13 jaar wordt. "Gaaf hè? Dat wordt groot feest", voorspelt de jonge wandelaar.

'Hooguit 25 kilometer trainen, de rest gaat op wilskracht'

Allerlaatste
Als Gerwin de negende keer ook van zijn lijst heeft gestreept, loopt hij volgend jaar zijn allerlaatste. Een mooie, want in 2016 wordt de Vierdaagse voor de 100ste keer gehouden. "Omdat ik 'm al meer dan vier keer heb gelopen, mag ik sowieso deelnemen. Iedereen wil natuurlijk bij die honderdste aanwezig zijn." Daarna zet hij een streep onder de tochten. Definitief. "Dat zegt hij elke keer weer," lacht Joey, "maar als de inschrijving weer is geopend, schrijft hij zich toch weer in."