Oranje overheerste tijdens de Koningsspelen, waar spelletjes gespeeld werden en de leerlingen ook veel bewogen.
Oranje overheerste tijdens de Koningsspelen, waar spelletjes gespeeld werden en de leerlingen ook veel bewogen. Foto: Bastiaan Miché

Koningsspelen als de nieuwe sportdag

HILVERSUM - De Oranjevlag hangt in de top. Kinderen zijn sportief in de weer op de twee schoolpleinen, terwijl docenten en ouders van de openbare basisschool J. P. Minckelers de verrichtingen van de leerlingen goed bijhouden. Een kenmerkend beeld van de Koningsspelen.

"Wat hebben we een geluk met het weer", zegt schooldirecteur Elles Verschoor. Zij kijkt naar de actieve leerlingen. Tevreden ziet zij dat groep 8 de kleuters begeleidt. "Daardoor leren ze wat verantwoordelijkheid is", meldt de directeur. De gymleraar heeft een sportief parcours uitgezet met onder meer darts, Twister, steltlopen, steppen, ring- en blikgooien. Verschoor zegt dat het draait om samenwerking en sportiviteit. Individuele scores doen er niet toe. De Koningsspelen zijn de nieuwe sportdag van veel basisscholen in Nederland, zo ook bij de J.P. Minckelers. Sinds 2013, het jaar dat Willem-Alexander aantrad als koning, staan deze 'spelen' op het programma. Het doel hiervan is basisscholieren te laten ervaren hoe belangrijk sporten en bewegen is. Dat gebeurt niet op een lege maag. Voor het sporten wordt er eerst met elkaar ontbeten.