De leerlingen hebben veel plezier bij de opening van de belevingstuin.
De leerlingen hebben veel plezier bij de opening van de belevingstuin. Foto: Bastiaan Miché

Goudenregenschool heeft
de natuur naast de deur

HILVERSUM - Buitenspelen is voor leerlingen van de Goudenregenschool veel leuker nu het betegelde schoolplein veranderd is in een belevingstuin die grotendeels is ontworpen door de kinderen zelf. In de nieuwe voorziening is plek voor vogels, insecten en kruipdiertjes, maar ook voor lekker buitenspelen met zand en water.

door Koosje de Beer

De eerste plannen om een belevingstuin in te richten zijn alweer twee jaar oud, vertelt Elly-Ann van Luxemburg, leerkracht bij de Goudenregenschool. "Van huis uit ben ik bioloog. Ik wil de leerlingen graag van alles leren over de natuur. In deze wijk is het helaas niet gemakkelijk om de kinderen ook wat te laten zien. Met deze belevingstuin heb ik de natuur naast de deur; als ik nu iets over kruipdiertjes wil vertellen, organiseer ik gewoon een buitenles. Daarvoor hebben we van onze oude zandbakrand een mooie zithoek in de tuin laten aanleggen."

In de tuin is geprobeerd om materialen opnieuw te gebruiken. De randen zijn van de vroegere schoolpleintegels gemaakt en de kinderen kunnen klimmen en klauteren op oude tractorbanden. "Die banden zijn eigenlijk de staart van een draak die we willen maken. We zoeken nog sponsors om de draak ook een hoofd te kunnen geven", verklaart Van Luxemburg. "De bedoeling is dat de tuin echt een project van de kinderen wordt", voegt locatiemanager Mariska Zwart toe. "Daarom hebben we ze er direct bij betrokken en ze met een ontwerpwedstrijd uitgedaagd om met ideeën te komen. Uit de tekeningen bleek dat bijna alle leerlingen graag een zandbak en een waterpomp in de tuin wilden hebben. Daar hebben we dus voor gezorgd."

Naast het speelgedeelte is ook een deel van de tuin natuurlijk ingericht. Hier kunnen vogels zich nestelen en hebben insecten een thuis. Voor de kinderen is er een pad gemaakt van stepstones. "De komende tijd gaan we insectenhotels maken", vervolgt Van Luxemburg. "Op die manier kan ik eigenlijk heel veel vakken die ik geef, zoals bijvoorbeeld handenarbeid, koppelen aan de tuin. In de lesmethode van het vak aardrijkskunde was een hoofdstuk gewijd aan het inrichten van een tuin. Doordat de kinderen zelf hebben meegedacht met het ontwerp van onze schooltuin, wisten ze precies wat daarbij komt kijken."
Om de belevingstuin heen is een parcours waar de kleuters terechtkunnen met driewielers en stepjes. "Zelf had ik daar nooit aan gedacht", zegt Zwart. "Het was Siep uit groep 8 die met dit idee kwam. Hij vond dat de belevingstuin niet ten koste van de speelruimte van de groepen 1 en 2 mocht gaan." Ook op andere vlakken nemen de leerlingen hun verantwoordelijkheid. Moddervoeten door het spelen in zand en water helpen bijvoorbeeld niet om de vloer in de klas schoon te houden. "De kinderen uit groep 5 brachten dit probleem in de tweewekelijkse klassenvergadering zelf aan de orde. Hun oplossing was om de schoenen in de gang te laten staan en in de klas pantoffels aan te doen. Ze vroegen aan mij of dit mocht. Dat is toch geweldig", meldt Zwart verder nog.
Nu de belevingstuin bijna is opgeleverd kijken leerkracht en locatiemanager naar nieuwe mogelijkheden om de ruimte rond de school beter te benutten. De eerste voorbereidingen voor de aanleg van een moestuin zijn al begonnen. "We willen de vergroening graag doorzetten, ook omdat we merken dat het buitenspel van de kinderen er echt leuker door wordt", zegt Van Luxemburg. "Ik zie nu eigenlijk nooit meer kinderen tijdens de pauze die niet weten wat ze moeten doen, want er valt altijd wel wat te ontdekken."