Nieuwe poging om
grote winkels toe te staan

HILVERSUM - B en W van Hilversum ondernemen een nieuwe poging om 'perifere detailhandel' toe te staan op een deel van het Havenkwartier langs de Gijsbrecht van Amstelstraat. Ook het 'Brakelterrein' tussen de Vreelandseweg en de Verlengde Zuiderloswal wordt daarbij betrokken.

Onder perifere detailhandel (afgekort als PDV) worden grote zaken gerekend die vanwege hun aard en omvang niet goed in overige winkelgebieden passen, zoals bouwmarkten, tuincentra en grotere meubelzaken.

De wens om een PDV-zone te realiseren vloeit voort uit het in 2009 door de raad vastgestelde Masterplan Havenkwartier. Het college wil nu het bestemmingsplan gedeeltelijk aanpassen om daarmee naar eigen zeggen een uitspraak van de Raad van State te repareren waarmee een eerdere toestemming voor een PDV-zone is vernietigd. Volgens de Raad van State was onvoldoende aangetoond dat de komst van grote detailhandelzaken geen nadelige gevolgen heeft voor de Natura-2000 gebieden, in het bijzonder de Oostelijke Vechtplassen.

Voordat de procedures voor de benodigde bestemmingsplanaanpassingen ingezet worden, wordt eerst onderzoek gedaan en overleg gevoerd. Verantwoordelijk wethouder Floris Voorink: "We hebben initiatiefnemer COD Investments als voorwaarde gesteld dat omwonenden en maatschappelijke organisaties worden betrokken bij de voorbereiding van de voorgenomen plannen. Ons college zal pas definitief besluiten over het starten van de procedure als de uitkomsten van de onderzoeken en de reacties uit de omgeving bekend zijn."