Roel Hamilton presenteert zijn nieuwe overhemdenlabel OX4D.
Roel Hamilton presenteert zijn nieuwe overhemdenlabel OX4D. Foto: Bastiaan Miché

'Schitterende opdracht voor orkest en koor'

HILVERSUM - Vernieuwend in ontwerp en tegelijkertijd traditioneel in de zoektocht naar kwaliteit: Roel Hamilton zoekt die combinatie met zijn nieuwe overhemdenlabel OX4D, spreek uit als Oxford. Nu is dat vooral in de winkel in de Hilversumse Schoutenstraat 16, maar binnenkort staat zijn label nationaal en internationaal in de schijnwerpers. Hamilton maakt de nieuwe maatkleding voor de heren musici van het Radio Filharmonisch Orkest. Hij doet dat tevens voor de zangers van het Groot Omroepkoor.

Hamilton, uit Naarden maar met Schotse voorouders, wil zijn klant zo goed mogelijk bedienen. "Shirts wil je passen, voelen en in je handen hebben. Ik geef daarbij goed advies en eventueel maatwerk."

Persoonlijkheid
Overhemden, shirts noemt Hamilton ze liever. Het is zijn passie. "Het shirt zegt iets over je persoonlijkheid. Je kiest er een die bij je past. Of bij je karakter of bij de gelegenheid waar je naartoe gaat." OX4D is door hemzelf bedacht en verder ontwikkeld. "OX4D staat voor betaalbare luxe shirts. Ik gebruik uitsluitend hoogwaardige stoffen en laat de shirts in Europa maken bij een van de beste producenten. Ik doe geen concessies aan kwaliteit. Door onze lage overhead kunnen we dus 'affordable luxury shirts' brengen."

In zijn strak ingerichte speciaalzaak is het aanbod groot. "Vanaf maat 37 al, en ook bijvoorbeeld een grote keuze in mouwlengte 7." Achter in de zaak staat de tafel met modellen van boorden, manchetten, knoopjes en staalkaarten met stoffen en dessins. "Ik maak ook op maat. Dat vind ik prachtig om te doen. Persoonlijke shirts. Voor vrije tijd, onder een kostuum of onder een smoking. Voor de maatshirts werk ik met de supermooie stoffen van de Italiaanse wever Tessitura Monti."

Zijn ruim 33-jarige ervaring bij onder meer Arrow, Gentiluomo en Dimaggio combineert de modeman met zijn gedrevenheid die hem heeft geholpen aan de opdracht voor het orkest en het koor. "Schitterend natuurlijk. Ruim negentig personen die allemaal op maat gemaakte kleding krijgen. Pak, met extra pantalons, shirts, stropdas, schoenen en sokken. Het hele pakket. Modieus maar ook een ontwerp dat vier seizoenen mee kan. Voor het Groot Omroepkoor zijn er speciale wensen omdat de zangers heel anders werken dan musici in het orkest. Het koor wilde graag jasjes met Chinese kraag. Dat kan."

De komende weken en maanden zijn de dagen daarmee gevuld, gecombineerd met de winkel die alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag open is. "Dat zijn de drukste dagen. De rest van de week kan ik mijn tijd beter besteden. Maar als iemand liever een afspraak maakt, kan dat. Ik ben daar graag flexibel in."