Rory Block, één van de grootste levende akoestische bluesartiesten, speelt op 7 mei in De Vorstin.
Rory Block, één van de grootste levende akoestische bluesartiesten, speelt op 7 mei in De Vorstin.

tot zondag 10 mei

Tussen vrede
en oorlog

Tijdens de tentoonstelling 'Tussen vrede en oorlog' vertelt André Roelofs het verhaal van Hilversum in de Tweede Wereldoorlog. Aanwezigen zien de oorlog in Gaza door de lens van conflictfotograaf Marielle van Uitert. Museum Hilversum, Kerkbrink 6.

dinsdag 5 en vrijdag 8 mei

Fietstocht

Fietsgilde 't Gooi heeft samen met Museum Hilversum een fietsroute samengesteld langs memorabele plekken uit de Tweede Wereldoorlog, zoals de Blaskowitzbunker, struikelstenen en begraafplaatsen. Ontvangst op 5 en 8 mei om 9.45 uur bij het museum op de Kerkbrink. Om 12.45 uur is er een lunch in het museum, daarna volgt een rondleiding over de tentoonstelling 'Tussen vrede en oorlog'. € 15,50. Aanmelden: info@museumhilversum.nl.

vrijdag 1 mei

Toneel Oeloek

Cabaretgroep Oeloek treedt op met de nieuwe voorstelling 'Prille Roest', waarin onhandige figuren het stuntelen verheffen tot kunst. 20.30 uur. Theater Achterom. Reserveren via www.devorstin.nl. € 16,-.

Extince bij Blockjam

Een van Nederlands eerste rappers Extince komt optreden tijdens de Blockjam in Podium de Vorstin. Blockjam staat voor een combinatie van soul en hiphop. 21.00 uur. Tickets: www.devorstin.nl. € 12,-.

zaterdag 2 mei

Lokale geschiedenis

Tijdens een discussiemiddag zoeken André Roelofs, Pieter Broertjes, Chris van der Heijden en Arthur Graaf naar antwoorden op ontbrekende delen van de geschiedenis van Hilversum. 14.00 uur. € 5,-. Gratis op vertoon van museumkaart of vriendenkaart. Aanmelden: info@museumhilversum.nl. Kerkbrink 6.

Muziekcafé

Anne Soldaat, Alasca en Oliver Alexander schuiven aan bij het muziekcafé voor een optreden en een interview. Verder een special rond Trijntje Oosterhuis, die op weg is naar het Eurovisie Songfestival. Te beluisteren op Radio 2 en vanaf 15.00 uur bij te wonen in de Vorstin.

Workshop Daslook

De zeldzame plant daslook is een voorjaarsbloeier met medicinale eigenschappen en staat centraal tijdens deze workshop, gegeven in de Costerustuin. Aanwezigen gaan samen met kruidenier Ellen Brandligt aan de slag en nemen de plant mee naar huis. 15.00 tot 16.30 uur. € 5,-. Aanmelden: 035-6240339. De Zonnelaan 4-Z.

Clash Coverbands

De volgende coverbands strijden om een plekje in de finale van Clash of the Coverbands – The Benelux Edition: XiniX, No Need More, She Creatures of the Hillywood Hills, Jacky Ramone & The Twins, Grave Dohls, Black Street Blues, Kangaroo Dynasty en Get Amused. De strijd vindt plaats in de grote zaal van Podium de Vorstin, Koninginneweg 44. 19.15 uur. Tickets: www.devorstin.nl. €12,50.

Toneel

Als Servaes Nelissen een kijkje neemt in de kast waar de poppen van zijn vader Jan Nelissen staan, ziet hij dat er van de poppen niet veel meer over is. Hij besluit een voorstelling te maken waarin zijn vader 25 jaar na zijn dood nog een keer tot leven komt. 20.30 uur. € 16,-. Tickets: www.devorstin.nl. Theater Achterom.

zondag 3 mei

Grafiek en keramiek

Joke Struik en Leny Walstra exposeren van 3 mei tot en met 3 juli in de Regenboogkerk in Hilversum. Het gaat om nieuw werk: Joke Struik laat grafiek zien, Leny Walstra keramiek. Beiden zijn woonachtig in Hilversum en hebben al eerder in de Regenboogkerk een tentoonstelling gehad. Te zien op dinsdag en donderdag van 10.00-12.00 uur en zondag na de kerkdienst tot ca. 12.30 uur.

Historische fietstocht

De Hilversumse Historische Kring Albertus Perk houdt een fietsexcursie langs overblijfselen van sporen van de Hilversumse tankgracht. Er wordt stilgestaan bij de schaarse sporen die nog van de tankgracht zijn overgebleven. Start: 14.00 uur op de Kerkbrink. € 2,50. Leden gratis. Trek bij nat weer laarzen aan.

Music Legends

Artiesten die een belangrijke rol speelden in de vroegere popmuziek. De Vorstin, 16.00 uur. € 5,-. Tickets: www.devorstin.nl.

maandag 4 mei

Grafisch Atelier

De cursussen Etsen, Zeefdrukken, Boekbinden en Grafiek Introductie gaan van start. Voor meer informatie en aanmelden: www.gahilversum.nl.

Herdenkingsconcert

Toonkunstkoor Hilversum verzorgt aansluitend op de dodenherdenking een concert. Het concert bestaat uit delen van de 'The Armed Man, A Mass for Peace' van Karl Jenkins (1944). Aanvang 20.30 uur. Evangelisch Lutherse Kerk, Bergweg 6. Gratis toegang.

dinsdag 5 mei

Muziek en dans

Van 11.00 tot 19.00 uur treden diverse livebands op bij het Oosterspoorplein. Daarnaast geeft dansschool Fit by Rox een show en de dj's van danscafe Let's Get Down zorgen verder voor de muziek. De toegang is gratis.

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag wordt op het Oosterspoorplein gevierd met de livebands Roads to Roam om 12.30 uur en Nice Choice om 14.15 uur. Gimmick treedt op om 17.00 uur. Ook de dj's van Let's Get Down zorgen voor muziek. Hapjes en drankjes staan klaar.

Bevrijdingsconcert

Aan het bevrijdingsconcert van muziekcentrum Paul Snoek werken de koren Vocaal Ensemble Puur, Vocaal Ensemble Divina en Pop & Theaterkoor Expreszo mee. Ook organist Jan Schuring en harpiste Yolanthe Cornelisse verlenen hun medewerking. Dit alles o.l.v. dirigent en bariton Paul Snoek. 20.00 tot 21.00 uur. Toegang is vrij, er is een deurcollecte. Onze Lieve Vrouwe Kerk aan de Naarderstraat.

vanaf woensdag 6 mei

Hulp bij examen

6 en 7 mei houdt Frank Bosma van de Economie Academy van 14.30 tot 16.30 uur een gratis spreekuur in de bibliotheek van Hilversum. Hij helpt hier leerlingen die met hun laatste vragen zitten. 8 en 9 mei voor de havo en 14 en 15 mei voor het vwo geeft Bosma een training van 7,5 uur. Hij leert leerlingen vertrouwen te bouwen en de laatste dingen door te nemen. Meer informatie: www.economie­academy.nl.

donderdag 7 mei

Rory Block

In 2015 neemt blueslegende Rory Block afscheid van het vele toeren met haar 'Final Farewell Tour'. Op 7 mei staat ze in De Vorstin. Tickets à 20 euro op www.devorstin.nl en bij 't Oortje.

vrijdag 8 mei

Muziektheater

Regina Albrink en Klaas Hofstra treden op met het programma 'Chopin & zijn verlangen'. Zij kijken terug op het leven van componist Chopin, zijn muziek is een groot onderdeel van de voorstelling. 20.30 uur, deur open om 19.30 uur. Tickets: www.devorstin.nl. € 16,-.

zaterdag 9 mei

Kaatstoernooi

De 96 jaar oude Kaatsvereniging Melle Veenstra houdt haar jaarlijkse kaatstoernooi, bestaande uit een tweetal wedstrijden. Een unieke gelegenheid om buiten Friesland kennis te maken met de sport kaatsen. Het toernooi start om 11.00 uur op het sportcomplex aan 't Jagerspaadje 32 te Loosdrecht, aan de rand van Hilversum. www.melleveenstra.nl.

dinsdag 12 mei

Voetreflexmassage

De cursus voetreflexmassage wordt gegeven op zes dinsdagavonden. Cursisten leren op een speelse manier de basistechnieken en ervaren zelf hoe het is om gemasseerd te worden. Na de cursus zijn zij in staat allerlei lichamelijke ongemakken aan te pakken. Wijkcentrum St. Joseph. www.voetvrouw.nl.

Zelfstandig
Ondernemen

De cursus Zelfstandig Ondernemen van Buro OudKomers wordt gegeven op acht aaneengesloten dinsdagen, van 14.00 tot 17.00 uur. Van 13.00 tot 14.00 uur wordt het algemene gedeelte van ondernemen zoals boekhouden, fiscaal, ondernemingsplan, toegelicht. Aanmelden: 06-40414560.

woensdag 13 mei

Workshop
Zeefdrukken

Voor iedereen die voor € 10,-ambachtelijk wil leren zeefdrukken. Aanwezigen gaan naar huis met een eigen zeefdruk. Informatie en aanmelden: www.gahilversum.nl.

vrijdag 15 mei

Kaaljakkers

Toneelgroep Drie Maal Plankenkoorts speelt opnieuw de voorstelling 'Kaaljakkers'.
Deze tragikomische voorstelling draait om drie mannen die vluchten voor verandering. Spel: Bas Ambachtsheer, Ad Paantjens en Dragan Zuijkerbuijk, regie Myrthe Michielsen. Op 15 mei, 20.15 uur in Theater Kleintje Kunst, Kolhornseweg 9 in Hilversum. Reserveren: theaterkk@gmail.com. Entree € 15,-.

zondag 17 mei

Trio Escapada

Trio Escapada presenteert haar programma 'In Volle Vlucht' met onder meer Astor Piazzolla's 'Vier Jaargetijden', prachtige tango's, een zigeunerwals van Goran Bregovic en composities van het trio zelf. Escapada bestaat uit violiste Emma Breedveld, cellist Bence Huscar en toetsenist Sebastiaan van Delft. Op 17 mei, 14.30 uur, in Theater Kleintje Kunst, Kolhornseweg 9 in Hilversum. Reserveren: theaterkk@gmail.com. Entree € 15,-.

zaterdag 30 mei

Jubileumconcert

Harmonieorkest Prinses Irene geeft in het kader van haar 70ste jubileum samen met het Haarlems Gemengd Koor een concert in het Muziekcentrum van de Omroep. De jubileumconcertreeks bestaat uit de uitvoering van 'The Armed Man: A Mass for Peace' van Karl Jenkins, gecomponeerd voor koor, orkest en solisten en vertoning van aangrijpende beelden. 20.15 uur. Reserveren via www.prinses-irene.nl. € 20,-.