'Nieuwsgierige kinderen komen ons begroeten.'
'Nieuwsgierige kinderen komen ons begroeten.' Foto: Marielle van Uitert

Fotografe vertelt over haar conflictfoto's

HILVERSUM - "Aan alles kan ik merken dat de bevolking minder bang is voor de patrouillerende militairen. Ze zijn het gewend geraakt en weten dat de Nederlandse troepen gaan vertrekken. Nieuwsgierige kinderen komen ons begroeten, maar ik voel ook iets anders… wat tussen angst en minachting ligt."

Aan het woord is Marielle van Uitert. Ze vertelt over de foto bij dit artikel, gemaakt in 2010 tijdens het terugtrekken van de Nederlandse ISAF-troepen uit Afghanistan. De conflictfotografe vertelt over deze en andere foto's van haar in Museum Hilversum tijdens een eenmalige 'meet and greet' op 7 mei. Wie daar bij wil zijn, moet zich aanmelden via info@museumhilversum.nl.

Van Uitert toont met haar fotografie de gevolgen van de oorlog voor de gewone mensen. Het museum wil in de tentoonstelling 'Tussen Vrede en Oorlog' met de foto's van Van Uitert een brug slaan tussen de Tweede Wereldoorlog en de oorlog van vandaag. Deelnemers krijgen met de rondleiding de kans om kennis te maken met de fotograaf en met de verhalen achter de foto's. Daar zijn vreselijke beelden bij. "Oorlog is gruwelijk. Ik heb beelden geschoten die in eerste instantie te heftig waren, maar nu voor het eerst in Museum Hilversum geëxposeerd worden. Ik vind het mijn plicht om dit naar buiten te brengen", aldus Van Uitert. Verder zegt ze: "Ik vind emotie belangrijk en probeer in mijn beelden gevoel te leggen."

Expositie
De beelden van Van Uitert maken deel uit van de tentoonstelling 'Tussen Vrede en Oorlog' die nog tot en met 10 mei in Museum Hilversum te zien is.