'Scholieren moeten zich hier thuisvoelen', zegt Frank Bosma over zijn gezellig ingerichte zolderkamer voor huiswerkbegeleiding.
'Scholieren moeten zich hier thuisvoelen', zegt Frank Bosma over zijn gezellig ingerichte zolderkamer voor huiswerkbegeleiding. Foto: Barbara Schriek

Tof, je economie-examen voorbereiden via YouTube

HILVERSUM – Met de examens in aantocht is het belangrijk voor scholieren om zich goed voor te bereiden. School alleen is niet altijd genoeg. Frank Bosma biedt de oplossing.

door Barbara Schriek

Zo'n drie jaar geleden begon Frank Bosma met het uploaden van filmpjes over economie (havo/vwo) op zijn YouTube-kanaal. Het werd direct een hit. Bosma is economieleraar op het ATC en wilde zijn leerlingen meer verdieping meegeven. In zijn filmpjes probeert hij punten uit de economie zo duidelijk mogelijk te vertellen met actuele topics, graphics en duidelijke voorbeelden uit het dagelijks leven.

Even later begon hij de Economie Academy, een huiswerkinstituut voor bovenbouwleerlingen van het voortgezet onderwijs. Eerst in zijn woonkamer, maar sinds een jaar heeft hij zijn zolder laten verbouwen. "Ik heb er ramen in laten zetten en er een huiselijke sfeer gemaakt", aldus Bosma. "Scholieren moeten niet alleen denken dat het een klaslokaal is. Ze moeten zich thuisvoelen."

Oranje Fatboy
Onder het raam staat een grote oranje Fatboy. Bosma gniffelt. "Soms lopen ze alvast naar boven, gaan even ontspannen op de Fatboy en daarna hard aan de slag." In het midden staat een grote houten tafel met economieboeken. Aan de muur hangen posters uit de studententijd van Bosma. De bijlessen geeft hij alleen aan kinderen van andere scholen. "Het zou een beetje raar zijn als ik mijn leerlingen van het ATC laat betalen voor bijlessen, maar leerlingen van andere scholen zijn van harte welkom."

Afgelopen jaar heeft hij minder filmpjes geüpload, maar is hij weer met andere zaken bezig geweest. "Ik heb een online examentraining in elkaar gezet die sinds het begin van dit jaar online staat. Wat je moet weten voor de examens staat al heel lang vast. Dat gebruik ik als basis voor mijn lessen." Daarnaast heb je op een gegeven moment alle onderwerpen uit de economie wel behandeld. "Maar dan zie ik er wel het nut van in om mijn eerste filmpjes te vervangen. Verbeteren en er actualiteit en spelelementen in brengen. Nee hoor, ik ben nog lang niet klaar. Want het is wel af, maar eigenlijk ben je nooit klaar."

'Spelen met hoe je mensen voor je vak kunt interesseren'

Ondanks dat het goed gaat met zijn eigen online en offline economiebegeleiding zou hij niet willen stoppen met het ouderwetse klassenwerk. "Je moet feeling houden met economie. Lesgeven is iedere dag anders. Je probeert er elke keer weer meer uit te halen en je stof anders aan te bieden. Spelen met hoe je mensen voor je vak kunt interesseren. En het persoonlijke contact is ontzettend belangrijk."

Uitblinken
Op zijn toekomstprogramma staan lessen voor het vmbo. "Diet heb ik nu nog niet, maar dat wil ik wel gaan doen. Ik wil eigenlijk dat iedereen die moeite heeft met economie mij kent. Ze komen nu al uit de wijde omgeving." Maar dat is nog niet alles. "Misschien ontwikkel ik ook wel een online economiemethode die interessant kan zijn voor scholen." Bosma wilde eigenlijk een huiswerkinstituut voor alle vakken, maar is blij dat hij dat niet heeft doorgezet. "Je moet uitblinken in dat waar je goed in bent en niet alles maar half doen."

Op vrijdag 8 mei en zaterdag 9 mei geeft Bosma offline examentrainingen van 7,5 uur voor de havo en op 14 en 15 mei voor het vwo. De 15e is in bibliotheek Hilversum. "Ik gebruik dan het theater om de online lessen te laten zien." Alle informatie staat op www.economie-academy.nl.