Gemeente Hilversum in 2014 ruim 7 miljoen in de plus

HILVERSUM - Het is grotendeels het gevolg van ontwikkelingen buiten de gemeente om, maar toch: de gemeente Hilversum sluit het jaar 2014 af met een positief resultaat van 7,4 miljoen euro. Dat is 4,7 miljoen euro meer dan begroot.

Wethouder van Financiën Wimar Jaeger relativeert het positieve resultaat: "Natuurlijk is dit positieve resultaat mede door ontwikkelingen buiten de gemeente ontstaan. Bovendien is een kleiner deel ook terug te voeren op het later uitvoeren van plannen. Maar het laat wel zien dat de gemeente Hilversum een degelijke en stabiele financiële koers vaart."

Voor drie kwart (5,6 miljoen euro) vloeit het overschot terug naar de 'schatkist'. "Op die manier komt het ten goede aan de schuldpositie, precies zoals we dat in het coalitieakkoord hebben afgesproken." Het andere kwart gaat naar reserveringen en uitgaven in 2015. Een belangrijke reservering is voor de nieuwe zorgtaken in het sociaal domein. Daarnaast betreft het uitgaven voor ICT-toepassingen die in 2014 niet konden worden uitgevoerd. Ook krijgt het Goois Natuurreservaat een bijdrage. Het voordelige saldo op de afvalophaal biedt financiële ruimte om de tarieven van de afvalstoffenheffing niet te laten stijgen. Tevens kunnen we ook een versnelde invoering van ondergrondse containers voor afval in het centrum mogelijk te maken.

Zorgtaken
Hilversum zegt goed zicht te hebben op de risico's die kunnen ontstaan bij de uitvoering van haar taken, inclusief de nieuwe zorgtaken. Maar er wordt ook een beroep gedaan op anderen. Jaeger: "Meer dan ooit zullen organisaties, instellingen en inwoners hun steentje moeten bijdragen, willen we het in de toekomst goed hebben samen. De gemeente is met velen in gesprek om een andere verdeling van verantwoordelijkheden af te stemmen."