Marjolein, Wilma, Tygo, Nanja, Fabienne en Jetty op de familieschommel die sinds vorig jaar in de speeltuin staat.
Marjolein, Wilma, Tygo, Nanja, Fabienne en Jetty op de familieschommel die sinds vorig jaar in de speeltuin staat. Foto: Karin van Leeuwen

Hilversumse kinderen vermaken zich al zeventig jaar in Noord

HILVERSUM - "Is het al open? Ik wil lekker spelen." Vrolijk huppelt Fabiënne (3) door het gangetje naar de ingang van Speeltuinvereniging Het Erfgooierskwartier. In haar kielzog haar vriendje Tygo. Als speeltuinmedewerkster Marjolein het hek opent, rennen de twee uitgelaten naar binnen. Ze hebben even het rijk alleen, maar daar komt snel verandering in. Lachend slaat speeltuinvoorzitter Wilma Fennema het tweetal gade. Hier doet ze het allemaal voor: blije kindergezichtjes.

door Karin van Leeuwen

Tien jaar is Fennema nu voorzitter van de speeltuin in Hilversum-Noord die dit jaar 70 jaar bestaat. Ze weet nog goed dat in 2002 alles op de schop ging. "Alleen de schommels konden we behouden. De rest was oud of voldeed niet aan de nieuwe veiligheidseisen voor speeltoestellen, de WAS-wet." Met hulp van de vrijwilligers, die elk vrij uurtje in touw waren, werd de speeltuin weer opgebouwd en opgeknapt. Sindsdien komen er steeds meer gasten. Fennema begrijpt dat wel: deze speeltuin is laagdrempelig. "De entree bedraagt 1,25 per kind, ouders mogen gratis naar binnen. De prijzen van onze consumpties hebben we laag gehouden, zodat een middagje spelen niet veel hoeft te kosten." Bovendien is het voor ouders een ontmoetingsplek. Velen spreken er af en terwijl zij op het terras zitten, kunnen de kinderen hun gang gaan.

Woensdagmiddag
Meer dan dertig jaar geleden konden kinderen op de woensdagmiddag ook knutselen. "Op maandagavond was er figuurzagen en woensdagmiddag was er knutselen. Dan leerde je borduren", weet vrijwilliger Nanja Verhoeve de Beere nog. En er was regelmatig een disco. Maar al die nevenactiviteiten zijn tegenwoordig geschrapt om de simpele reden dat ze niet meer werken. "We richten ons op onze core business en dat is de speeltuin. De andere activiteiten worden nu door Versa Welzijn in de diverse buurthuizen aangeboden en daar trekken ze veel kinderen, dus het is goed zo", vindt Fennema. Ze richt zich op de speeltuin waar dit jaar het huttendorpje is uitgebreid. Vorig jaar werd de familieschommel geplaatst en in het najaar wordt het doolhof dat rondom de speeltuin ligt, aangepakt.

Ze heeft geprobeerd de geschiedenis van Het Erfgooierskwartier te achterhalen. Dat viel niet mee. Ze is er achtergekomen dat zo rond 1962 het hek om de speeltuin is geplaatst. Ook is duidelijk geworden dat in 1959 op het nu braakliggende terrein naast de speeltuin vroeger de velden van korfbalvereniging Hilversum lagen. In 1978 verhuisde de sportvereniging naar Crailoo. Het terrein waarop Hilversum korfbalwedstrijden speelde is, evenals de grond van de speeltuin, eigendom van het Goois Natuurreservaat (GNR). "Natuurlijk hebben we wel eens geïnformeerd of we het stuk grond bij onze speeltuin mogen trekken, maar GNR wil het graag zelf houden. Aan een kant jammer, aan de andere kant is het goed zo. Hoe groot wil je worden als speeltuin? Je moet het ook allemaal bijhouden." Tijdens haar zoektocht kwam ze er ook achter dat een werknemer van de Hilversumse gasfabriek in zijn vrije tijd van gasbuizen speeltoestellen bouwde voor de speeltuin. Tijdens het opknappen in 2002 kwamen graafmachines buizen tegen. "We hebben de buizen niet bewaard, ook niet als aandenken. Wel zijn de buizen samen met het andere puin in een groot gat gestort."

Huisregels
Het is gewoon goed toeven in Het Erfgooierskwartier. Echt rottigheid is er nooit en kinderen worden gewezen op de huisregels. Soms merkt Fennema dat ouders prikkelbaar naar elkaar zijn. Dat drukt ze meteen de kop in. "We spreken ouders daarop aan en waarschuwen ze. Als ze dan nog niet luisteren, dan vragen we ze vriendelijk om te vertrekken. Gelukkig komt dat niet vaak voor." Alcohol mag er niet worden gedronken. Fennema weet dat er speeltuinen zijn in het Gooi waar alcoholische drankjes verkrijgbaar zijn, maar niet in de speeltuin in Noord. Bezoekers kunnen hun eigen consumpties meenemen, maar mogen die niet op het terras nuttigen. "Ach, het zijn niet zulke strenge regels, maar door ze te hebben kunnen we ze naleven en blijft de sfeer gezellig en gemoedelijk." Zonder de enthousiaste inzet van de groep van 30 vrijwilligers is de speeltuin nergens. "Ik ben trots op het team. En natuurlijk kunnen er altijd nog mensen bij."

Het is bovendien een ontmoetingsplek voor ouders
Uit de oude doos. Zo zag de speeltuin er vroeger uit.