De motorrijders zijn nu blij met de rotonde bij de Amaliatunnel.
De motorrijders zijn nu blij met de rotonde bij de Amaliatunnel.

Motorrijders steken loftrompet over Hilversum

HILVERSUM - 'Hulde aan Hilversum', zo staat er met chocoladeletters boven een artikel in het april-nummer van motorblad Mag-a-zine. Wat is er aan de hand?

MAG is een belangenvereniging voor motorrijders en hun blad heet Mag-a-zine. In een vorig nummer beklaagde men zich over een motorgevaarlijke wegsituatie bij de Amaliatunnel in de oostelijke ringweg. De gemeente Hilversum besloot het verzoek van MAG te honoreren en een stuk verhoogde rijbaanscheiding te vervangen door een doorgetrokken witte streep. Het blad stuurde reporter Harold de Bock naar Hilversum. Hij volgde de werkzaamheden op de voet en kreeg een spoedcursus wegenaanleg. We lezen een stukje met hem mee: "Het verwijderen van de betonblokken gaat zo niet lukken. De blokken zitten veel dieper in het wegdek dan gedacht. Het is een helse herrie, horen en zien vergaat je. De gierende steenzaagmachine, de stampende pneumatische beitel, bescherming komt van oordopjes en extra koptelefoonachtige oorbeschermers voor de mannen met de handen en voeten aan de apparatuur. De blokken van de verhoogde rijbaanscheiding zijn bij de aanleg van het kunstwerk meteen aangebracht en niet pas achteraf in het wegdek ingelegd. Muurvast zitten ze."

Het was dus nog een hele klus, maar het resultaat is 'motorveilig'. "De zijkanten van de wegmarkering kunnen worden afgetapet. Ertussenin wordt een mengsel van koudplast en verharder gegoten, dat vervolgens met een strijkstok strak wordt getrokken. Het eindresultaat is een goed zichtbare, heel stroeve en slijtvaste witte lijnmarkering: de rotonde van de Amaliatunnel is motorveilig."