Jacobien Middelkoop is positief over de kansen voor een woongroep in Huizen.
Jacobien Middelkoop is positief over de kansen voor een woongroep in Huizen. Foto: Bob Awick

Stichting Huizer-maatjes wil een woongroep voor hun kinderen

door Yvette de Vries

HUIZEN - Het is een lange weg en er moet nog een hoop geregeld worden. Maar over twee jaar, rond de zomer 2018, moet er toch een nieuwe woongroep gerealiseerd zijn voor 16 verstandelijk beperkte jongeren. Een groep ouders, waaronder Jacobien Middelkoop, is al een jaar bezig om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn.

Het is een vorm van zelfstandig wonen die de laatste jaren enorm in populariteit toeneemt, hoewel het niet de enige manier is voor verstandelijk gehandicapten jongeren om zelfstandig te wonen. "Ook vanuit zorginstellingen zie je steeds vaker dat kinderen in een dergelijke woonvorm terechtkunnen, maar bezuinigingen gooien vaak roet in het eten. Het grote voordeel van 'het zelf regelen' is ook dat je als ouders de regie houdt", zegt Middelkoop. "Je kunt richting bepalen en hebt meer grip op wat er gebeurt." Net als andere ouders vindt ze het ook gezond dat een kind het huis uit gaat. "Voor ons is het niet goed en voor haar ook niet om altijd thuis te blijven wonen", is haar redenering.

In het traject dat ze nu doorlopen krijgen ze wel veel hulp. Van Amerpoort (zorgverlener), die veel ervaring heeft op het gebied van wooninitiatieven en van de gemeente en de woningbouwvereniging. Ook van de bestaande woongroepen Mozart (Huizen) en Happy Home (Eemnes) krijgen ze veel tips.

Voor iedereen bereikbaar
Met de uitkering die de jongeren ontvangen kunnen de woonlasten worden betaald. Eventueel wordt deze nog aangevuld met een huurtoeslag. De zorg die ingekocht moet worden, wordt betaald uit een ander potje: het PGB (Persoons Gebonden Budget) en dat betekent dat deze manier van wonen voor iedereen bereikbaar is.

Voor een geschikt pand zijn ze afhankelijk van de medewerking van woningcorporaties en gemeente. In de gesprekken en onderhandelingen met deze partijen gaat een groot deel van de tijd zitten. "We merken wel dat de partijen waarmee we spreken graag willen meewerken. We zoeken een pand dat in een woonwijk ligt waardoor onze kinderen onderdeel van de maatschappij blijven. We hopen dat de Huizer gemeenschap hen en het project omarmt", voegt de enthousiaste Middelkoop daar nog aan toe.

24-uurs-zorg
De ouders van de negen kandidaat-bewoners die zich tot dusver hebben aangemeld zijn onlangs verenigd in een stichting. Vanuit die stichting gaan ze van alles regelen, waaronder het zelf inkopen van zorg bij reguliere zorginstellingen. De jongeren hebben wel 24-uurs-zorg nodig, maar het is niet de bedoeling dat de zorgverleners er ook gaan wonen. Volgens Middelkoop kun je het het beste vergelijken met een zorginstelling waar de zorgverleners diensten draaien. "Er komt een vast team van zorgverleners met inzet op verschillende vlakken. Daar valt begeleiding bij praktische zaken als douchen en koken onder, maar er wordt verder gedacht." De wens is dat hun kinderen zich verder kunnen ontwikkelen. Daarvoor is begeleiding in zelfstandigheid nodig en dan gaat het ook over zaken als motiveren en stimuleren. Middelkoop: "Je hebt zo meer grip op de wijze waarop zorg wordt uitgevoerd."

Een woning midden in een woonwijk heeft
de voorkeur

De stichting werkt als collectief en er worden onderling afspraken gemaakt: er is al een visiedocument gemaakt.

Voorbereiden
Omdat alles nog in zo'n pril stadium is, hebben sommige ouders hun kinderen nog niet ingelicht. "Voor sommige kan het heel verwarrend zijn", legt Middelkoop uit. Zelf heeft ze haar dochter wel ingelicht. "Die reageerde kort met een 'o leuk', vooral omdat ze zich nog geen beeld erbij kan vormen." Middelkoop verwacht dat zodra de plannen meer concrete vorm krijgen en er een pand is waarmee ze aan de slag kunnen, het ook voor de jongeren meer gaat leven. Langzaam voorbereiden werkt het beste.

Een leven lang
De jongeren die deel uit gaan maken van deze woongroep zijn op het moment van instroom allemaal tussen de 18 en 25 jaar. "Ze kunnen er wel tot hun tachtigste blijven wonen", zegt Middelkoop met een lach. Het is de bedoeling dat de groep hun leven lang bij elkaar blijft wonen en met eenzelfde leeftijdsopbouw. Meer informatie: huizer-maatjes.nl.

De meeste jongeren vinden het wel leuk om samen met vrienden en vriendinnen te gaan wonen.