Drie van de vier klachten in Huizen gingen over huishoudelijke hulp.
Drie van de vier klachten in Huizen gingen over huishoudelijke hulp. Foto: Floris Hulleman

Vier klachten over gemeente gemeld bij ombudsfunctie

door Floris Hulleman

HUIZEN – De ombudsfunctie heeft in 2015 vier klachten behandeld, waarvan drie betrekking hadden op de huishoudelijke hulp. Het gaat dan voornamelijk om mensen die niet tevreden zijn over de afhandeling van hun klacht en zich niet gehoord voelen bij de gemeente. Bij de ombudsfunctie kunnen mensen terecht met een klacht over de uitvoering van de Wmo en de Jeugd- of Participatiewet.

Dat blijkt uit cijfers gepubliceerd in het jaarverslag van de ombudsfunctie over 2015. De ombudsfunctie bestaat sinds vorig jaar april en is toegevoegd aan het nieuwe Ombudsplein. Dit plein is ingesteld door de gemeenten uit de Gooi en Vechtstreek en is een combinatie van een onafhankelijk klachtenmeldpunt en een ombudsfunctie.

Vier klachten
Als mensen er niet uitkomen met een gemeente of zorgverzekeraar kunnen zij aankloppen bij een van de twee ombudsfunctionarissen, Janny Nab en Bert de Ridder. Beiden doen onderzoek en proberen te bemiddelen in de voorgelegde klachten. Op deze manier wordt er gezocht naar een oplossing.
In het afgelopen jaar zijn er voor de gemeente Huizen in totaal vier klachten binnengekomen. Drie daarvan hadden betrekking op huishoudelijke hulp en eentje op de Wet werk en inkomen. "Sommige mensen waren het niet eens met de herindicatie die heeft plaatsgevonden. Omdat de gemeente sinds 2015 verantwoordelijk is voor de zorg, beoordeelt deze per dossier of iemand nog steeds recht heeft op de eerder vastgestelde uren. Sommige mensen kregen daarna minder uren toegewezen dan gehoopt", vertelt ombudsvrouw Janny Nab.

Gesprek
Ook hadden mensen kritiek op hoe de gemeente soms omging met hun bezwaren. Om een oplossing te vinden, gingen de functionarissen meerdere malen in gesprek met de gemeente. "Inwoners moeten zich aan afspraken houden en gemeenten dus ook. Ik heb toen bijvoorbeeld aangekaart dat als een gemeente dreigt een termijn niet te halen, zij dat op zijn minst moet laten weten. Het kan niet zo zijn dat je dan niets laat horen."
Het viel de ombudsvrouw op dat de gemeente erg openstond voor de feedback. "Ze waren meedenkend, dat was positief. Wat ik zie is dat het een lerende organisatie is die openstaat om te leren." Algemeen heeft ze nog een advies gegeven dat de taal van de gemeente soms "niet te begrijpen is" en daar iets aan gedaan moet worden.

In eerdere interviews liet de gemeente weten vooral in te willen zetten op maatwerk: voor elke individuele situatie kijken wat de beste oplossing is. In de praktijk ziet Nab dat dit vaak goed gaat. "In de zaken die wij hebben behandeld is dat in eerste instantie niet goed gegaan, maar daarna meestal wel. Over het algemeen is onze ervaring zeer positief."

Tevreden
Terugkijkend op het eerste jaar van de ombudsfunctie is Janny Nab best tevreden. Toch denkt ze dat er een groep mensen is die misschien nog niet naar voren durft te stappen. "Ik zou het prettig vinden als die mensen die niet gauw klagen ons ook kunnen vinden", aldus de ombudsvrouw.
Op dit moment zijn drie van de vier klachten afgerond. In alle zaken waren de inwoners positief. "Omdat zij meer uren hebben gekregen of omdat de gemeente excuses heeft aangeboden. In één zaak zijn wij nog bezig met de begeleiding om de problemen op te lossen."