Tijdens de wedstrijd moesten onder andere tien kinderen in veiligheid gebracht worden.
Tijdens de wedstrijd moesten onder andere tien kinderen in veiligheid gebracht worden. Foto: Bob Awick

Team van De Rijp wint brandweerwedstrijd

HUIZEN - "Ik ben gezond gespannen", zegt Rob Out, officier van dienst van de winnende brandweerploeg van De Rijp zaterdag, als hij in een brandweerbusje naar de onbekende locatie van de brandweerwedstrijd wordt gereden. Hij is met zijn team het laatste van de zeven die op deze dag meedoen aan de wedstrijd die door het Huizer korps is georganiseerd. Doel is zo realistisch mogelijk een groot incident bestrijden. Het zijn immers wedstrijden in de hoofdklasse.

door Carin van den Berg

Net als in het normale brandweerleven arriveert Rob apart van het team in de brandweerwagen. Een officier van dienst komt bij een echte brand namelijk ook pas in beeld als er meerdere brandweerwagens worden ingezet en dat is hier het geval. Het is voor hem een mooie gelegenheid, want hij is nog aan het leren voor deze functie en heeft zelfs nog nooit aan een hoofdklasse brandweerwedstrijd meegedaan. "Het is oefenen, maar natuurlijk komen we hier wel om te winnen", zegt Rob lachend.

Kinderdagverblijf
Bij aankomst op de locatie blijkt het om een brand te gaan in kinderdagverblijf Toethoorn aan de Oostkade 142. "Er is een monteur werkzaam geweest bij de CV en daar zijn een gaslek en een explosie ontstaan", legt Enrico Kievith van brandweer Huizen uit. "Vervolgens is er brand uitgebroken en is deze in de luchtbehandelingsinstallatie geslagen, waardoor er een explosieve rookontwikkeling is ontstaan. Ook is er een verdieping hoger brand uitgebroken." Op het moment dat dit gebeurt, zijn er naast de monteur nog twee mensen van de kinderopvang in het gebouw en tien kinderen.
Bij aankomst van de wedstrijdploegen staat de BHV'er van de Toethoorn buiten te wachten. Het duurt lang voordat de brandweer in actie komt. "Dat is gebruikelijk", legt Enrico uit. "Het is van belang om zo veel mogelijk informatie te verzamelen en daarop baseer je het aanvalsplan." Naast de informatie die ze van de BHV'er krijgen, beschikt de brandweer ook over een bereikbaarheidskaart. "Daarop staat onder andere waar de brandmeldcentrale is, waar gas en elektra kunnen worden afgesloten en waar nooduitgangen zijn. Ook de opstelplaatsen van de voertuigen staan hierop, hoeveel mensen er in het pand aanwezig kunnen zijn en of deze zelfredzaam zijn. Als we op weg gaan naar een brand, kunnen we heel snel dit soort informatie al tot ons nemen."
In het geval van het brandweerteam van De Rijp was Marloes Klein van de Toethoorn de BHV'er. "De brandweer had hier al eens op vrijdag geoefend en vroeg of wij het pand beschikbaar wilden stellen. Ook voor ons is zo'n oefening heel leerzaam, dus dat doen wij graag. Ik weet nu wat ik bij de hand moet hebben en wij kennen het gebouw natuurlijk van binnen en van buiten." Rob: "In de wedstrijd gaf zij antwoord op al onze vragen en zo kregen we heel veel informatie die van belang is. Dat is niet altijd het geval."

Juryleden
Nadat alles voor de teams duidelijk is, worden de slangen uitgerold en gaat men aan de slag. Elke stap word op de voet gevolgd door een van de acht juryleden van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (AWBC). Zij hebben de wedstrijd mede-georganiseerd. Wedstrijdleider Bert van den Heerik: "Een brand kan vaak op meerdere manieren worden aangepakt. In dit geval was het van belang om eerst de brand te blussen en het gaslek te dichten. Eigen veiligheid gaat namelijk voor. Je weet niet wat zo'n brand nog verder kan doen. Daarna kun je de slachtoffers gaan redden. Uiteindelijk wint het team dat dit op de meest effectieve, efficiënte en veilige manier heeft gedaan."
Uiteindelijk bleek het team van De Rijp met duidelijk verschil bovenaan te zijn geëindigd. Rob: "Ik had wel een goed gevoel erover, maar had dit niet verwacht. Ik vond het superleuk om mee te doen. Je vult toch je rugtas met extra ervaring en dat kan later van pas komen bij een echte brand." Tweede werd het team van de Botenmakersstraat 2 van brandweer Zaanstreek-Waterland en derde werd het team uit Volendam. Dankzij de inzet van de politie en ambulance was het een realistische oefening. Zij kregen dan ook een bloemetje als dank.

Mooie dag
Brandweer Huizen kijkt terug op een lange, maar mooie dag. "We hebben goede geluiden gehoord van het ABWC en van de ploegen zelf", zegt postcoördinator Fred Kos. "Het was mooi weer ook nog eens en we kunnen trots zijn op de jongens die dit hebben georganiseerd."

'Het is oefenen, maar natuurlijk komen we hier wel om te winnen'