Gerda van Suchtelen (r) en Margot Baarda van Leeskring Flevo zijn verzot op boeken.
Gerda van Suchtelen (r) en Margot Baarda van Leeskring Flevo zijn verzot op boeken. Foto: Bob Awick

'Je ontwikkelt jezelf door het
lezen en bespreken van verhalen'

HUIZEN – Leeskring Flevo uit Huizen bestaat tien jaar. Vrijdag viert de kring het bestaan met een lezing in de bibliotheek. "De kring geeft echt een stukje meerwaarde", aldus de coördinator.

door Floris Hulleman

Speciaal voor het jubileum kwam de kring met de vraag of er in combinatie met het jubileum iets georganiseerd kon worden in de bibliotheek. Zij kwamen met het idee voor een lezing met schrijfster Lidewijde Paris over het toepasselijke boek 'Hoe Lees Ik?'.

Toepasselijk
De groep kijkt erg naar de avond uit, aangezien het onderwerp zeer toepasselijk is. Niet voor niets komen de 14 leden al ruim tien jaar eens in de zeven weken samen in de Brassershoeve.

Samenkomen
"Wij bespreken dan een boek dat iedereen gelezen heeft", vertelt Gerda van Suchtelen. Zij is scheidend coördinator en al sinds het begin betrokken bij de kring. "In 2006 was de eerste editie van Nederland Leest in de bibliotheek in Huizen. Toen kwam neerlandicus Erik van Neer met het idee om een groep op te richten. Daar meldden zich toen 14 dames voor aan." De eerste samenkomst vond plaats bij Boekhandel Flevo. Snel daarna week de groep uit naar de Brassershoeve.

Onderbouwing
Bij elke avond neemt Erik van Neer het voortouw. "De kring geeft jaarlijks een voorkeur aan titels op waaruit Van Neer een selectie maakt. Op de avond zelf begint hij met een vragenrondje over wat iedereen van het boek vindt. Vervolgens probeert hij de onderbouwing te vinden van een mening. Waarom iemand bijvoorbeeld gestopt is met lezen", vertelt Margot Baarda. Zij is zes jaar geleden bij de groep gekomen en beheert inmiddels de financiën.

'Wij bespreken elke keer een boek dat iedereen gelezen heeft'

Achtergronden
Daarnaast neemt neerlandicus Erik van Neer ook de tijd om de achtergronden van het boek te bespreken.

"Als er een passage staat over een bepaald muziekstuk neemt hij dat mee. Of als er na een ander boek verwezen wordt, legt hij bijvoorbeeld uit in welke context. Hij geeft dus aanwijzingen bij het lezen. Dat maakt het zo boeiend", vertelt Gerda van Suchtelen. Een toevoeging die de dames zeer prijzen.
Voor de leden biedt het uitdiepen van een verhaal meerwaarde aan een boek. "Bijvoorbeeld een stukje psychologie: het geeft inzicht in het handelen van een hoofdpersoon. Daarnaast krijgt je ook begrip voor de mening van iemand die totaal anders naar een verhaal kijkt. Je ontwikkelt jezelf door het lezen en bespreken van de verhalen", constateert Margot Baarda.

Afwijkende mening
Op dit moment bestaat de kring uit veertien lezers: dertien dames en een heer. "Dat maakt het ontzettend leuk. Omdat een man een boek heel anders leest, heeft hij altijd een leuke, afwijkende mening", vertelt Gerda van Suchtelen. De meeste lezers komen uit Huizen, andere uit Hilversum, Eemnes en Blaricum.
Door de tijd heen is de samenstelling van de groep flink gewijzigd. "Sommige leden vonden bijvoorbeeld de boekenkeuze helemaal niets. Anderen moesten afscheid nemen door een verhuizing." De kring zou er graag nog een drietal enthousiaste lezers bij willen hebben.

Klein feestje
Vooraf aan de lezing in de bibliotheek, die om 19.30 uur start, komt de groep eerst samen. "Dan doen we een klein hapje en drankje om het jubileum te vieren."