Schrijfster Janine van der Hulst-Veerman signeert zaterdag bij de Bruna in het Oude Dorp.
Schrijfster Janine van der Hulst-Veerman signeert zaterdag bij de Bruna in het Oude Dorp. Foto: Bob Awick

Historische roman 'Gevangen Wind' over Huizer vissers en kaasventers

HUIZEN - Schrijfster Janine van der Hulst-Veerman schreef recent de historische roman 'Gevangen Wind' over vissers en kaasventers in Huizen. Zaterdag signeert ze bij de Bruna in het Oude Dorp.

"Je gaat meteen terug in de tijd. Je voelt hoe het is om in die tijd te leven en hoe moeilijk en zwaar het was. Het was door de armoede een pittige tijd", zo vertelt de in Huizen wonende Janine van der Hulst-Veerman over de sfeer van haar boek.

'Gevangen Wind' is haar tweede boek. Voor beide boeken moest de schrijfster veel onderzoek doen naar het verleden van Huizen. "Omdat de hoofdpersoon, Marrie, leeft aan het begin van de 20e eeuw en een armoedig bestaan heeft in het vissersdorp Huizen."

Inspiratie
De inspiratie om over het verleden van Huizen te schrijven ligt dicht bij haar. "Mijn ouders zijn alle twee geboren in Huizen. En zo ook mijn opa's en oma's. Mijn vader vertelde vroeger bovendien veel over de cultuur in Huizen."

Debuut
Geboeid door die verhalen, schreef ze in 2013 haar debuut 'Lieve Hart!'. Het duurde niet lang voordat ze aan de voorbereidingen begon van deel 2: het vervolg. "Ik had een globaal idee van het vervolg in gedachte. Met die opzet ben ik research gaan doen, om het verhaal ook aannemelijk te maken", legt ze uit. Ze deed hiervoor onder meer onderzoek in het streekarchief in Naarden.

Vissersdorp
Rond de tijd dat het boek zich afspeelt, was Huizen een vissersdorp. Door de komst van de Afsluitdijk moesten vissers echter een ander beroep kiezen. "De visserij ging namelijk bergafwaarts. In de omgeving was een levendige handel in kaas en daar werd op een gegeven moment veel geld mee verdiend. Sommige venters waren zelfs actief in Duitsland", schetst Janine, die deze tijdgeest juist daarom gebruikte als leidraad in haar boek.
Omdat kaasventers, handelaars op straat of huis-aan-huis, een grote rol spelen in de geschiedenis van Huizen, kreeg ze ook toegang tot de familiearchieven van kaasgroothandel Visser Kaas. "Daar was natuurlijk heel veel te vinden over hoe er in die tijd geleefd werd en hoe de communicatie ging", legt de schrijfster uit.
Het schrijven over een tijd waarin je zelf niet leeft en woont is wel een enorme uitdaging. "Naarmate je verder komt in het verhaal kom je dingen tegen waarvan je wilt weten hoe dat is. Zo vond ik bijvoorbeeld via een Duits archief informatie over een document dat ondernemers moesten hebben om te kunnen venten in Duitsland. Op die manier vind ik dus juiste informatie over zo'n document en bijvoorbeeld de naam daarvan. Daardoor weet je dat het verhaal klopt", vertelt Janine.

Geloofwaardigheid
Ze vindt zelf dat het uitvoerige onderzoek heeft bijgedragen aan de geloofwaardigheid van het boek. "Het creëert een nostalgisch decor voor het aangrijpende liefdesverhaal. De levendige beschrijvingen van gewoontes en klederdracht en het gebruik van markante dialectwoorden geven het verhaal een heel eigen 'couleur locale'."
Lezers reageren volgens de schrijfster zeer positief op de historische roman. "Ze vonden het een heel mooi verhaal. Ik heb er nog geen wanklank over gehoord."
Geïntereseerden kunnen zaterdag het boek kopen en laten signeren bij Bruna aan de Kerkstraat in het Oude Dorp vanaf 14.00 uur.