De brandweerorganisatie loopt al op het tandvlees en moet verder bezuinigen.
De brandweerorganisatie loopt al op het tandvlees en moet verder bezuinigen. Foto: Christian Pfeiffer

Kosten brandweer nog te hoog

HILVERSUM – Als je met de kaasschaaf over de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek gaat, dan zit je qua organisatie direct op de botten. Dus hoe kan de regiobrandweer de volgende noodzakelijke bezuinigingsronde (1,5 miljoen euro) aanpakken? Antwoord: kijken naar takenverdeling, meer inzetten op brandpreventie en samenwerking zoeken met Flevoland. En dan nog moet er geld van de gemeenten bij.

Brandweer en gemeenten willen meer aan preventie doen, want dat scheelt uiteindelijk brandweerinzet. Dat betekent onder meer voorlichting. In Hilversum geeft een wijkbrandweerman al tips in buurthuizen en bij mensen thuis. "Met het geven van kleine adviezen kunnen we al veel winnen", aldus Bas Jan van Bochove, burgemeester van Weesp en lid van de stuurgroep Programmabegroting 2018. Maar ook gemeenten hebben een belangrijke taak, meent de Weesper burgervader, bijvoorbeeld door nog scherper te letten op brandveiligheid bij het afgeven van bouwvergunningen. Van Bochove sprak maandagavond namens de stuurgroep bij een themabijeenkomst van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. In de Hilversumse brandweerkazerne stond de programmabegroting 2018 op het menu voor veertig aanwezige raadsleden uit de regio. De nieuwe besparingsmededeling was het hoofdgerecht met een bittere smaak. Na een structurele bezuiniging van 3,1 miljoen (17 procent in totaal) in de afgelopen periode moet er nu opnieuw 1,5 miljoen euro gevonden in 2022.

Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio heeft een stuurgroep in het leven geroepen. Naast Van Bochove zaten hier Fons Hertog, burgemeester van Huizen, en vanuit de brandweerorganisatie John van der Zwan en Dick van Baarle in. Dit kwartet heeft scenario's verkend. De stijgende loonkosten, de hogere pensioenpremies en de hogere huur voor het oefencentrum zijn er mede debet aan dat er weer gekeken moet worden naar financiële oplossingen. De stuurgroep is maandag met een voorstel gekomen waarin de aanvaardbare kwaliteit behouden kan worden met minder kosten.

Oefencentrum
Dat was geen gemakkelijke opgave, zo gaf Van Bochove toe. In de periode 2009-2016 zijn ingrijpende maatregelen getroffen die voor beroepspersoneel en vrijwilligers aanzienlijke consequenties hebben gehad en nog hebben. Er is sprake van een kritische vorm van arbeidsdruk en het gevaar van beleidsarmoede is reëel. De organisatie heeft behoefte aan stabiliteit en rust. Dat geldt voor beroepspersoneel en vrijwilligers, gaf Van Bochove de zaal mee. Reserves zijn er niet meer, dus moeten er nu bestuurlijke keuzes gemaakt. "Het is een takendiscussie geworden." Nu de provincie de huur van het oefenterrein op Crailo omhoog gooit, kijkt de Veiligheidsregio naar samenwerking met Flevoland. Dat scheelt in de kosten. De maatregelen die nu voorliggen, leveren een besparing op van ruim 700.000 euro in 2022. De gemeenten moeten de resterende 7 ton bijpassen.