Rector Yzaäk Jacobi (l) en vice-rector Jaap Augustijn voor de school die in de toekomst deels verbouwd wordt.
Rector Yzaäk Jacobi (l) en vice-rector Jaap Augustijn voor de school die in de toekomst deels verbouwd wordt. Foto: Bob Awick

Erfgooierscollege hoopt eind 2019
in vernieuwd schoolgebouw te zitten

Eind 2019 hoopt het Erfgooierscollege in een vernieuwd schoolgebouw te zitten. De gemeenteraad heeft hiervoor het geld beschikbaar gesteld.

HUIZEN "Het oudste gedeelte van de school staat er al sinds 1981. Het was gebouwd volgens de normen van tijdelijke huisvesting na de brand van de school. Normaal kan je daar twintig jaar in zitten. Omdat wij er zo goed voor hebben gezorgd, is het nu nog bruikbaar, maar het onderwijs van vraagt tegenwoordig andere dingen en ook is een beter klimaat in de school gewenst", legt plaatsvervangend conrector Jaap Augustijn de wens voor een gedeeltelijke nieuwbouw van de school uit.

"In deze school zijn bijvoorbeeld alle lokalen even groot. Het onderwijs van nu vraagt ook om kleinere overlegruimtes en grotere studiezalen. Als we dus gaan verbouwen, dan zullen we er ook voor zorgen dat het gebouw voor de toekomst klaar is", gaat hij verder. "Er moet zo gebouwd worden dat je ruimtes makkelijk kunt aanpassen als het onderwijs dat vraagt."

Binnenklimaat

Rector Yzaäk Jacobi vult aan dat met de verbouwing ook iets gedaan wordt aan het binnenklimaat van de school. "Als je met 30 leerlingen in een ruimte zit is het er al gauw te warm. We willen met de nieuwbouw uitkomen op een binnenklimaat dat voldoet aan de eisen van 'frisse scholen klasse b'."
De rector is met zijn team verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de school. De gemeente is echter verantwoordelijk voor de huisvesting. "Daarom hebben we in 2014 aangeklopt bij de gemeente en aangegeven dat wij deze wensen hadden." De eerste gesprekken waren bedoeld om samen met de gemeente op een lijn te komen van wat nodig is. "Het leerlingenaantal is hier heel belangrijk bij", aldus Augustijn. "Uiteindelijk hebben we afgesproken dat we een school gaan bouwen voor 1.050 leerlingen." In de gemeenteraad, die het geld voor de verbouwing beschikbaar moest stellen, werden hier wel vraagtekens bij gezet. Inmiddels zou blijken dat er in de toekomst wellicht meer leerlingen komen. Wanneer het aantal leerlingen in de toekomst hoger uitvalt, zal de school met de gemeente in overleg treden.

Andere ingang

Hoe de school er na de nieuwbouw uit komt te zien, is nog niet bekend. "We gaan nu starten met de aanbesteding van het project. Van de gemeente hebben we een gefixeerd budget gekregen. Daarbinnen moet in ieder geval aan de twee eisen worden voldaan dat er gebouwd wordt voor 1.050 leerlingen en het binnenklimaat uitkomt op frisse scholen klasse b", zegt Jacobi. "Hoe het gebouw er precies uit gaat zien, dat is daaraan ondergeschikt", vult Augustijn aan.
Wel zal de school een andere ingang krijgen, namelijk aan het Gooierserf. "Ons gebouw kan iets verder van de weg afkomen, omdat we een klein stukje van het sportveld mogen gebruiken. Het bestemmingsplan hiervoor is nu goedgekeurd en als daar geen bezwaren meer tegen komen, dan kunnen we verder", aldus Jacobi. "De directe buren van De Marke-Meenthoek zijn ingelicht en voor hun veranderd er niets in zichtlijnen. De school wordt bij de nieuwbouw wellicht wat hoger, maar zij kijken tegen een vleugel van het pand aan die niet zal worden vervangen", zegt Augustijn. Ook de bewoners in de omgeving konden terecht op een van de inspraakavonden en zich laten inlichten over de mogelijke veranderingen.
"Als de school verschuift, krijgen we dus een schoolplein aan het Gooierserf. Dat zal een grote verandering zijn. We hopen dat we eind 2019 een vernieuwd schoolgebouw hebben", gaat hij verder. Jacobi: "We willen zo min mogelijk vervangende huisvesting nodig hebben, want dat is weggegooid geld. Daarom houden we nog een slag om de arm. Dit moeten we allemaal nog bespreken, maar dat we gaan verbouwen is nu dus wel zeker."

Met de verbouwing meteen iets doen aan het binnenklimaat