Aanleg cruiseligplaatsen samen met Zwitserse rederij Scylla

HUIZEN De gemeente is druk bezig met het voorbereiden van de realisatie van twee aanlegplaatsen voor riviercruiseschepen tot 135 meter lang. Dit doet zij samen met de Zwitserse rederij Scylla, die Huizen op wil nemen in het reisprogramma.

De aanleg van de twee plaatsen start nog deze zomer. De uitbreiding van de haven is onderdeel van het Provinciale plan om het watertoerisme te bevorderen. De gemeente Huizen is een nieuwe bestemming voor de riviercruiseschepen en wil uitgroeien tot een aanvullende bestemming voor de vele riviercruiseschepen die de regio Amsterdam aan doen. Begin volgens jaar moeten de ligplaatsen klaar zijn voor gebruik.
De bouw omvat het vernieuwen van bestaande steigers en kades met milieuvriendelijke walstroomaansluitingen, watervoorzieningen, hekwerken en stootranden voor de veiligheid van de passagiers. Voor touringcars die de passagiers naar bestemmingen in het achterland brengen, worden comfortabele parkeer- en opstapfaciliteiten aangelegd. Zij worden direct bij de afmeerplaats op de kop van de oude Huizer Haven gesitueerd.
Amsterdam Cruise Port (ACP) verwelkomt de ontwikkeling. ACP- voorzitter Janine van Oosten zegt: "Wij zijn blij met het enthousiasme van Huizen om zich als aantrekkelijke en comfortabele riviercruisebestemming te willen presenteren. Hiermee wordt het aanbod van bestemmingen en attracties in onze regio en zelfs daarbuiten verrijkt. Tegelijk draagt het bij aan het gelijkmatiger spreiden van de groei van de riviercruise in de ACP-regio."