Vorig jaar kon er bij de ZomerExpress onder andere geknutseld worden.
Vorig jaar kon er bij de ZomerExpress onder andere geknutseld worden. Archieffoto: Bibliotheek hlb

Zomeractiviteiten voor kinderen in de bibliotheek

De zomervakantie komt eraan en de bibliotheek organiseert dan diverse activiteiten voor kinderen van 0 tot 10 jaar.

HUIZEN De bibliotheek aan Plein 2000 nummer 1 bereidt zich voor op de zomervakantie. Voor jeugd in de leeftijd van 0 tot 10 jaar zijn er dan diverse activiteiten.

Zo is er elke maandagmorgen tussen 10.00 en 11.30 uur iets te beleven in 'De Voorleeshoek'. "Muziek vergroot de beleving van prentenboeken enorm. Daarom spelen we tijdens de vakantie voorgelezen prentenboeken, begeleid door klassieke muziek, af op een groot scherm", aldus de bibliotheek.

Van 10.00 tot 10.30 uur zijn dit prentenboeken voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Van 11.00 tot 11.30 uur prentenboeken voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar.

Zomerklooien

Elke vrijdagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur is er 'Zomerklooien'. "Boeken kun je niet alleen lezen, maar ook doen! Denk aan stropdassen knopen, kevers verzamelen en een glow-in-the-dark-drilpudding maken", meent de bibliotheek.
"We verzamelen de gekste en gezelligste boeken boordevol activiteiten en maken een 'Zomerklooi-collectie' voor jou om te komen ontdekken. Haal je stempelkaart, kies boeken uit onze Zomerklooi-collectie, en ga thuis of op vakantie lekker klooien. Met elke activiteit verdien je een stempel. Heb je je stempelkaart vol, dan krijg je een Zomerklooi-diploma."

Er kan in de bibliotheek geklooid worden op:
- vrijdag 27 juli: werken met verrassende materialen
- vrijdag 31 augustus: bouwwerken maken.

Burgemeester leest voor bij opening ZomerExpress

ZomerExpress

Daarnaast zijn er ook de ZomerExpress-activiteiten. Dit project vloeit voort uit de VoorleesExpress voor kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij taal en lezen. Dat doen vrijwilligers door samen met de ouders wekelijks een uur bij de kinderen thuis voor te lezen. In de zomer gaat dit project door, maar er zijn dan ook een aantal activiteiten in de bibliotheek.
Deze activiteiten zijn van 14.00 tot 15.30 uur op de volgende data: 3, 10, 17 en 24 augustus.

Op vrijdag 3 augustus is de feestelijke opening en komt de nieuwe burgemeester van Huizen, Sicko Heldoorn, voorlezen.

Vrijdag 10 augustus is er een rapworkshop, verzorgd door André Accord en op vrijdag 17 augustus kunnen kinderen hun eigen alfabet maken.

De ZomerExpress wordt vrijdag 24 augustus afgesloten met een eindfeest met oud-Hollandse spelletjes.

Zomerklooien en ZomerExpress zijn geschikt voor kinderen van 4 tot 10 jaar. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Wie met een grote groep komt, wordt gevraagd om even een mailtje te sturen naar educatie@bibliotheekhlb.nl in verband met de capaciteit en begeleiding.