Marjo Smulders met links haar man Bart en rechts burgemeester Sicko Heldoorn.
Marjo Smulders met links haar man Bart en rechts burgemeester Sicko Heldoorn. Foto: KNGF Geleidehond

Marjo Smulders overvallen met koninklijke onderscheiding

Door haar dochter was ze naar het hoofdkwartier van KNGF Geleidehonden gelokt. Pas toen ze haar man en zoon zag, kreeg ze een vermoeden.

HUIZEN Burgemeester Sicko Heldoorn heeft afgelopen vrijdag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Marjo Smulders. Hij toog daarvoor naar Amstelveen, waar zij met nog vier andere vrijwilligers van KNGF Geleidehonden in het zonnetje werd gezet.

Marjo is sinds 1996 vrijwillig actief voor KNGF Geleidehonden. Sinds 1996 heeft zij negen aspirant-geleidehonden opgevoed. Tot op heden zijn er drie daarvan afgestudeerd. Drie andere pups zijn als ouderhond opgenomen in het fokprogramma. Vanaf 2007 heeft zij drie moederhonden in huis genomen, die tot nu zes nesten kregen. Naast haar vrijwilligerswerk voor KNGF Geleidehonden is Marjo ook lid van de schoonmaakcommissie van Watersportvereniging AVOH in Huizen.

Overvallen

Ze was door haar dochter naar het hoofdkwartier van KNGF Geleidehonden gelokt. "Deze bijeenkomst heeft me compleet overvallen. Mijn dochter had een afspraak met de directrice voor haar werk en vroeg of ik met de hond meewilde. Ze had me opgehaald. Ineens zag ik allemaal andere vrijwilligers en toen we een grotere zaal in moesten en ik mijn man en zoon zag, wist ik wel hoe laat het was. Het hoeft natuurlijk niet, zo'n onderscheiding, maar leuk is het wel. Uiteraard gaan we door met onze taak als fokgastgezin", liet Marjo na afloop weten. "Honden horen er gewoon bij in ons leven. We zijn verweven met KNGF Geleidehonden. Toch is het fijn om op deze manier te merken hoe onze inzet gewaardeerd wordt."

Bij Marjo thuis waren er als kind altijd al honden en zelf had ze er ook een. "Toen onze hond overleden was, zag ik in de krant een oproep van KNGF Geleidehonden. We stonden voor de keuze: óf weer een eigen hond nemen voor 10 tot 15 jaar óf het een jaar proberen met een pup van KNGF. We hebben voor het laatste gekozen." Aan het opleiden van een pup waren wel voorwaarden verbonden. "Er moest iemand thuis zijn en het jongste kind moest ten minste 5 jaar oud zijn. Omdat ik kleine kinderen had, was ik thuis en de jongste was net 5."
Ze legt uit dat als je een pup opvoedt, je de hond aan allerlei omstandigheden bloot moet stellen. "Ik nam ze mee naar school, naar de dokter, naar een terras. Na een jaar moet je de hond weer naar Amstelveen brengen en begint hij aan zijn opleiding. Als hij is afgestudeerd, wordt hij overgedragen aan zijn nieuwe baasje. Het is dan aan die persoon of hij nog contact wil houden. Dat gebeurt weleens. Wij hebben nog steeds contact met een dame wier hond inmiddels al met pensioen is. Ik had er totaal geen moeite mee de pup na een jaar af te staan. Als je ziet hoe blij de mensen ermee zijn en hoeveel vrijheid ze erdoor krijgen, dan is dat beloning genoeg. Bovendien vind ik dat je als mens ook gewoon iets voor een ander kunt doen zonder er iets voor terug te verwachten."

Toen de kinderen gingen puberen, werd het lastiger om een pup op te voeden. "Je bent daar dan heel druk mee." Daarom stapte Marjo over op het in huis nemen van moederhonden. "Dat wordt dan gewoon een gezinshond. Bij KNGF Geleidehonden hebben ze een heel fokprogramma. Als jouw hond aan de beurt is, ga je naar Amstelveen en laat je twee dagen de hond dekken. Vier weken erna ga je naar het dierenhospitaal in Utrecht om een echo te laten maken om te kijken of er iets is. Dan kunnen ze ook een ruwe schatting geven van hoeveel pups de hond verwacht."

Een zwangerschap bij een hond duurt negen weken. "De hond bevalt altijd bij je thuis, dus daarna ben je wel 7,5 tot 8 weken heel druk bezig. Ik werk nog parttime, maar heb wisselende diensten en met mijn werkgever kan ik dat gelukkig heel goed afstemmen. Vervolgens breng je de pups naar Amstelveen, waar ze uitgedeeld worden aan andere vrijwilligers. Die geven de pups dan een basisopvoeding om daarna bij KNGF verder te leren tot geleidehond. Dat kan voor een slechtziende zijn, iemand met PTTS, iemand met een fysieke beperking of een kind met autisme. Het kost tijd, maar het is een hele leuke hobby."