Het Huizer Museum is sinds de eerste lockdown in maart gesloten.
Het Huizer Museum is sinds de eerste lockdown in maart gesloten. Archieffoto: Carin van den Berg

Huizer Museum coronaproof maken met 65.500 euro steun

HUIZEN Het Kickstart Cultuurfonds heeft 65.500 euro beschikbaar gesteld aan het Huizer Museum, zodat het coronaproof open kan en veilig bezoekers kan ontvangen. Dat laat wethouder Marlous Verbeek de gemeenteraad in een memo weten. De provincie verleent bovendien noodsteun.

Het Huizer Museum is sinds half maart gesloten vanwege corona. Het museum is te klein om aan alle coronamaatregelen te voldoen en zodoende veilig bezoekers te kunnen ontvangen. Daarnaast vallen veel van de vrijwilligers in de risicogroep en willen daarom contacten vermijden. Ook toen de musea in juni weer open mochten, bleef het Huizer Museum daarom gesloten.
Het bestuur besloot de blik op 2022 te richten, omdat het al zag aankomen dat de coronamaatregelen langer zouden duren. Nu is er dus echter geld om aanpassingen te doen, zodat het museum eerdaags weer zijn deuren kan openen. Geld dat er is gekomen als resultaat van de regionale samenwerking tussen musea. Het plan voor de aanvraag bij het Kickstart Cultuurfonds werd namelijk geschreven door de regioconservator.

Entree aanpassen

Met het geld kan het Huizer Museum de entree aanpassen en een onlineticketingsysteem biedt het publiek de mogelijkheid om online entreekaarten te kopen. Met een bezoekersroute is op veilige afstand het museum te bezoeken. Er is nu ook budget om de publieksbegeleiding op goede wijze te verzorgen.
"Daarnaast is het afgelopen jaar door een groot aantal vrijwilligers van het Huizer Museum gewerkt aan het waarderen van de museumcollectie. Vanuit het regionale samenwerkingsprogramma is een collectiemedewerker ter beschikking gesteld die als expert de collectiewaardering heeft begeleid", laat de wethouder weten. "Door de sluiting van het museum is er ruimte ontstaan voor het aanpakken van deze omvangrijke klus. Museumzalen zijn ingezet voor de werkzaamheden en er is grote voortgang gemaakt."
De regionale inzet voor het Huizer Museum was mogelijk door het stilvallen van de voorbereidingen voor het Erfgoedfestival. Dat zal nu plaatsvinden in de zomer van 2021. Het thema is Grensverleggers, Uitvinders en Wereldverbeteraars in Gooi & Vecht. Bij het vorige Erfgoedfestival deed het Huizer Museum ook mee en verzorgde diverse tentoonstellingen en activiteiten.

Provincie

Het geld van de Kickstart Cultuurfonds is niet het enige waar het museum op kan rekenen. Inmiddels heeft de provincie bekendgemaakt dat het Huizer Museum als een van de 100 culturele instellingen kan rekenen op noodsteun van de provincie Noord-Holland.
Het museum heeft door de coronacrisis netto een schade van 9.400 euro door gemiste inkomsten. De provincie draagt nu 6.110 euro bij. Dat is twee derde van het bedrag. De gemeente Huizen komt met een derde over de brug, 3.290 euro, zodat deze schade gedekt is.