Wethouder Bert Rebel maakte de tussentijdse resultaten van het Actieplan Jeugdwerkloosheid bekend.
Wethouder Bert Rebel maakte de tussentijdse resultaten van het Actieplan Jeugdwerkloosheid bekend. Foto: Archieffoto: Bob Awick

Actieplan Jeugdwerkloosheid werkt

HUIZEN Het Actieplan Jeugdwerkloosheid ‘kansen voor jongeren’ heeft voor Huizen goede resultaten opgeleverd. In een memo van wethouder Bert Rebel is te zien dat de doelstellingen in de eerste 18 maanden gehaald zijn. Er stroomden zelfs bijna twee keer zoveel jongeren door naar werk of regulier onderwijs.

Het doel is om binnen 4 jaar 200 jongeren in de leeftijd van 18 tot 27 jaar aan het werk te helpen. Het gaat dan om jongeren met of zonder uitkering die geen startkwalificatie hebben of door lichamelijke of psychische problemen nog niet zelfstandig de weg richting arbeidsmarkt kunnen vinden. Hiervoor worden jongerencoaches ingezet.

Doel

Na 18 maanden was het doel om 150 van de 400 jongeren te spreken en een plan van aanpak te maken. Het resultaat van 1 mei 2019 tot 1 november dit jaar is 159. Daarnaast zouden er in dezelfde periode 75 van hen door moeten stromen naar werk of regulier onderwijs. Dit zijn er uiteindelijk 137 geworden.
De coronamaatregelen lijken voorlopig geen effect te hebben gehad. "We hebben gezien dat de jongeren die zich melden door verlies van baan door de coronamaatregelen heel flexibel inzetbaar zijn, weinig tot geen problematiek ervaren en openstaan voor 0-urencontracten. Hierdoor hebben een heleboel jongeren binnen die zoekperiode van 4 weken weer een baan gevonden", aldus de wethouder.