Lage toren zal ook door de bomen heen te zien zijn
Lage toren zal ook door de bomen heen te zien zijn Foto: Victor Nijenhuis

Oplossing woontoren vinden

HUIZEN Stichting Naarder Eng, opgericht door het Comité Stop Woontoren Driftweg, doet een dringend beroep op de gemeente Gooise Meren om een goede oplossing te vinden voor de commotie rondom de ingediende bouwplannen voor een appartementencomplex aan de Driftweg net over de grens met Huizen.

Het comité richtte de stichting op omdat zij daarmee beter in staat is de belangen van natuur, omwonenden en sympathisanten te behartigen en om in een latere fase partij te kunnen zijn in een eventuele juridische procedure. De net opgerichte stichting wil dat de gemeente met alle betrokken partijen rond de tafel gaat zitten.

Knopen doorhakken

In een brief aan de gemeente Gooise Meren roept de stichting op de stilte voor de storm te verbreken en knopen door te hakken over de heikele kwestie over het grote bouwvlak aan de Driftweg. Een kwestie die deze zomer begon toen ontwikkelaar Jerry Goossens een aanvraag indiende voor de bouw van een 33 meter hoog appartementencomplex.
“Een beperkte actie in de directe buurt van de geplande woontoren heeft er onmiddellijk toe geleid dat 130 omwonenden zich als donoren voor de stichting hebben aangemeld”, schrijft de Stichting Naarder Eng aan de gemeente Gooise Meren. “Dit nog afgezien van de bijna 4.000 burgers, kiezers, die de u aangeboden petitie hebben ondertekend.”
Vervolgens diende de ontwikkelaar een bouwaanvraag in voor een nieuw ontwerp dat ‘slechts’ 15 meter hoog is. “Geen van deze twee projecten vinden wij acceptabel in dit natuurgebied; beide zijn in strijd met het bestemmingsplan”, aldus de stichting.
“De zandafgraving zelf is een aardkundig monument dat ligt in een NNN gebied en is in het bestemmingsplan gedefinieerd als bosgebied. Alle regelgeving op provinciaal en gemeentelijk niveau ziet toe op bescherming en conservering van de natuur en het bijzondere landschap van de Gooise stuwwal.”
Volgens de stichting lopen beide ingediende aanvragen op dit moment nog. “Bij gunning van één van beide projecten zullen de bouwactiviteiten voor de appartementencomplexen en de aanleg van de benodigde infrastructuur, zoals water, elektra, riool en toegangsweg, een vernietigende aanslag op de natuur in dit gebied zijn.” Tevens wijst Stichting Naarder Eng de gemeente Gooise Meren erop dat er in de afgraving beschermde diersoorten huizen. “Er zijn bewoonde dassenburchten aangetroffen en bijzondere vleermuizen waargenomen. Ook wild trekt door de zandafgraving heen.”
De conclusie van Stichting Naarder Eng in de brief aan het college van Gooise Meren is dat het draagvlak voor de ingediende plannen er niet is, niet onder inwoners in Naarden, gemeente Huizen of politieke partijen in Gooise Meren.

Burgerparticipatie

Ook de burgerparticipatie is in deze situatie in hun ogen onvoldoende, ofwel helemaal niet, uitgevoerd. De stichting doet een dringend beroep om gezamenlijk met omwonenden en de ontwikkelaar tot een oplossing te komen.

Brief stichting roept op om stilte voor de storm te verbreken
Afbeelding