Van links naar rechts: Dominique, Lara en Amber vertellen over de Jongeren van Huizen.
Van links naar rechts: Dominique, Lara en Amber vertellen over de Jongeren van Huizen. Foto: Bob Awick

Jongeren laten hun stem horen

Jongeren van Huizen bestaat sinds een paar maanden. Het is een groep jongeren in Huizen die gehoord wil worden. Lara Campbell speelt een belangrijke rol in deze groep. Samen met Dominique (12) en Amber (13) vertelt ze meer over wat het doel is.

Lara Campbell: “Ik kom veel in aanraking met jongeren. Door mijn werk bij Dans & Sportschool Laresz en als buurtsportcoach. Ik hoor hun vragen, ze willen advies, delen hun zorgen en we brengen gezellig tijd met elkaar door. Daar wilde ik wat meer mee. Dus heb ik mijn oor bij ze te luister gelegd en zo is Jongeren van Huizen ontstaan.”

“Lara is er al langer mee bezig hoor. Ze heeft mij haar ideeën al veel eerder verteld”, zegt Dominique. Ze kent Lara vanuit haar functie als buurtsportcoach en omdat een vriendinnetje haar overhaalde, danst ze nu ook Street/Hiphop en bij de wedstrijdgroep. Net als Amber.

Gehoord worden

Die beschrijft Jongeren van Huizen als een groep mensen die opkomt voor jongeren en er voor zorgt dan jongeren hun mening uit kunnen spreken. “En voor elkaar kunnen krijgen wat zij willen. Dat lukt nu niet altijd. We willen gehoord worden.”

Dominique omschrijft Jongeren van Huizen als een centrum dat vooral jongeren een stem wil geven. “Er zitten heel veel ouderen in de politiek en in de gemeenteraad. Ze luisteren niet naar ons, of misschien wel, maar doen er niets mee.”

Als voorbeeld geeft ze dat er wordt gekeken naar wat populair is onder jongeren, zoals voetbal en basketbal. “Dan zie je voetbal- en basketbalveldjes en daar zullen heel veel jongeren blij mee zijn, maar niet alle. Er zijn jongeren die behoefte hebben aan andere dingen, zoals een plek om te kunnen freerunnen of een veldje om te bootcampen.”

‘Er moet dan wel gehandhaafd worden’

De jongedames willen graag een plek waar je bijeen kunt komen. Waar je met vriendinnen kunt kletsen, wat muziek op kan zetten, zonder dat je direct iemand stoort. “Er moet dan wel gehandhaafd worden.” Ze leggen uit dat verschillende leeftijdsgroepen andere behoeften hebben en dat oudere jeugd de jongere soms wegstuurt onder het motto dat het ‘hun plek’ is.

Bij handhaven denk je aan de politie of boa, maar misschien is een jongerenwerker wel een betere persoon. Die kan een oogje in het zeil houden en waarschijnlijk is zijn nabijheid al genoeg om te voorkomen dat dit soort dingen gebeuren en iedere jongere zich met zijn eigen groep kan vermaken.

Ernstige zaken

Ook zouden ze het fijn vinden om een aanspreekpersoon te hebben waarbij ze terecht kunnen om ernstige zaken aan de kaak te stellen. Amber: “Ik heb wel eens de kindertelefoon gebeld, omdat ik me geen raad wist met iets. Zij kunnen naar je luisteren en tips geven maar niets doen.”

“De politie gaan we daar niet zo gauw voor bellen. Dat zijn die mensen die je aanspreken als je iets verkeerds doet. Die vertrouw je niet zo gauw. Je wilt dan iemand kunnen bellen die je vertrouwen kan en die ook iets kan doen als dat nodig is”, vult Dominique aan.

Lara Campbell: “Oudere jongeren hebben aangegeven dat ze graag meer seksuele voorlichting willen. Met name over waar de grens ligt en wat grensoverschrijdend gedrag is en wat je kunt doen om dat te voorkomen. Dat kunnen ze niet googelen en zou laagdrempelig besproken kunnen worden.”

Gesprek wethouder

Ze vertelt dat er inmiddels al een gesprek is geweest met wethouder Maarten Hoelscher. “Dit was online en hier deden een aantal jongeren uit de groep aan mee. Eind juni is er een bijeenkomst in de raadzaal in het gemeentehuis. Op deze manier krijgen de jongeren al een stem.”

Buiten dit soort serieuze zaken zullen er ook activiteiten georganiseerd worden waar jongeren aan deel kunnen nemen. “Dan is er ook altijd wel tijd om te praten over dingen die zij belangrijk vinden.” Zo is er binnenkort een skateroute, waarop iedereen met iets op wieltjes mee kan doen, zoals skates, skateboard, hoverboard of step. Ook staan slagbal en trefbal op het lijstje.

Een deel van de groep loopt ook mee met de Wandel Challenge Huizen. Zowel Dominique als Amber gaan regelmatig mee. Amber: “Het is gezellig om te doen en we stellen de oudere deelnemers vragen om zo hun verhaal te horen.” Zo kwamen ze erachter dat sommige ouderen tijdens de coronacrisis bang waren om naar buiten te gaan en anderen niet.

‘Wij vinden hele andere dingen belangrijk’

Dominique: “Ze vinden het heel gezellig dat we er zijn en heel leuk. Sommige mensen zijn echt eenzaam.” Ze merkt wel dat er een kloof is tussen de ouderen en haar eigen generatie. “Deze tijd is heel anders dan de tijd dat zij zelf kinderen hadden. Wij vinden hele andere dingen belangrijk.”

Lara voegt toe dat de ouderen en jongeren op deze manier veel van elkaar leren. “Ik denk dat zowel jongeren als ouderen het meest te lijden hebben gehad onder de coronacrisis. Door met elkaar daarover te praten, zien ze dat van elkaar ook in.”

Ultieme droom van Jongeren van Huizen is dat er ooit nog een tweede plek in Huizen komt naast Connect waar zij terecht kunnen voor activiteiten. “Je ziet dat daar behoefte aan is en we gaan kijken of dit dan ook te verwezenlijken is.”

Jongeren die zich ook willen aansluiten kunnen dit via de Facebookgroep of het Instagramaccount van Jongeren voor Huizen doen. Met een persoonlijk bericht kunnen zij contact zoeken en eventueel actief deelnemen en ook hun stem laten horen.