Voorzitter Arie Jongsma en bestuurslid Ali Kos vertellen hoe het de afgelopen week ging in De Brassershoeve.
Voorzitter Arie Jongsma en bestuurslid Ali Kos vertellen hoe het de afgelopen week ging in De Brassershoeve. Foto: Bob Awick

Het loopt storm bij De Brassershoeve

De deuren van De Brassershoeve aan de Waterstraat 2 konden na een sluiting van bijna acht maanden afgelopen maandag 7 juni weer open. Op dit moment kunnen 30 bezoekers per dag worden verwelkomd in de grote zaal.

De Brassershoeve is een mooie boerderij midden in het hart van Huizen. De bezoekers woonden vroeger in deze of een vergelijkbare buurt. “Daarom richtten we het hier nostalgisch in. Veel bezoekers komen zelf van een boerderij. We ontvangen hier trouwens ook mensen uit Laren, Blaricum en Hilversum.”

“Ze doen een spelletje, drinken een kopje koffie of lezen de krant. Iedereen is welkom”, legt voorzitter Arjen Jongsma uit. De voorzitter en bestuurslid Ali Kos willen iedereen zeggen: “Komt allen. Wees welkom. Het is absoluut veilig en vertrouwd om hier naartoe te komen.”

Blij

Ze zijn beide heel blij dat het centrum weer open is. Hoewel 50 bezoekers per dag officieel zijn toegestaan, is het vanwege de anderhalve meter afstand die gehouden moet worden, niet mogelijk om meer dan 30 personen in de vertrouwde grote zaal te ontvangen.

Naast de grote zaal is ook de Wim Baljetzaal geopend voor bezoekers van de helpdesk. De helpdesk biedt uitkomst bij ICT-problemen en vragen over het gebruik van onder andere de laptop, mobiele telefoon of tablet. Afgelopen dinsdag was de desk voor het eerst weer open en kwamen er al direct mensen op af.

Missen

“We vinden het geweldig om weer open te zijn. Dat is echt fijn”, zegt Arjen Jongsma. “In de tijd dat we gesloten waren, kwam ik best wat bezoekers van de Brassershoeve tegen in het dorp. Ze vertelden ons dat ze ons zo misten en dan zei ik dat dat wederzijds was”, vult Ali Kos aan.

“We zijn een vrijwilligersorganisatie. De mensen die hier werken zijn erg gemotiveerd. Ook bij hen veroorzaakte de tijdelijke sluiting een gemis. Ze zijn dolblij weer hier te zijn”, aldus de voorzitter. “Veel bezoekers van de Brassershoeve zijn al wat ouder en vaak alleen. Voor deze groep mensen is de hoeve een tweede thuis. Het is belangrijk dat ouderen anderen blijven ontmoeten. Hier hebben ze aanspraak en vinden ze gezelligheid. Sommigen komen elke dag.”

Tijdens de sluiting zaten Arjen Jongsma en Ali Kos niet stil. Er werd onderhoud aan het gebouw gepleegd en schoongemaakt, opgeknapt, bijgehouden en aanpassingen gedaan. “We hebben ons niet verveeld. Ook de activiteiten van het bestuur gingen in die acht maanden gewoon door. Nu we weer open zijn, loopt het redelijk storm. Op woensdag komt een vaste club dames schilderen op de zolderverdieping. Dat waren er altijd tien, maar vanwege de anderhalve meter komen ze nu met zes personen bij elkaar”, melden de twee collega’s.

‘Toch heb ik de indruk dat een aantal bezoekers het nog niet aandurft om te komen’

“Toch heb ik de indruk dat een aantal bezoekers het nog niet aandurft om te komen. Ze vragen zich af of het wel veilig is. Ouderen zijn kwetsbaar en dus voorzichtig, maar het is echt veilig hier. We nemen alle maatregelen in acht. Bij binnenkomst moet men zich standaard aanmelden en een mondkapje dragen wat dan weer af kan wanneer men aan tafel zit. De handen worden gedesinfecteerd en we houden uiteraard voldoende afstand. Vermoed iemand dat hij ziek is, dan vragen wij diegene thuis te blijven.”

Momenteel kan men komen biljarten, klaverjassen, bridgen, schaken, dammen en schilderen. Het populairst is het klaverjassen. Op de avondclub verschijnen 30 spelers, maar ook het bridgen loopt goed. Er zijn vijf tafels. In september hoopt het bestuur weer alle andere activiteiten zoals rummikub en bingo aan te kunnen bieden. Nu breekt eerst de vakantieperiode aan en daarom staan een aantal activiteiten nog op een laag pitje. Wel kan men zich nu al aanmelden voor de nieuwe computercursussen.

De Brassershoeve is er voor 55-plussers. De meeste bezoekers zijn al voor de tweede keer gevaccineerd. Dat geeft een veiliger gevoel. “Er komt daardoor wat minder druk op alles te staan met als gevolg dat de drempel om te komen wat lager ligt. De bezoekers vallen over het algemeen in de categorie 60 tot 80 jaar. We zien hier vooral mensen die niet werken of gepensioneerd zijn”, zeggen Ali Kos en Arjen Jongsma.

Buffer bijna verdwenen

“Tijdens de sluiting hebben we totaal geen inkomsten gehad en ook geen subsidie. Gelukkig hadden we een buffer, maar die is nu bijna verdwenen. De vaste lasten moesten gewoon worden doorbetaald. We vielen net buiten de subsidieregeling. De Brassershoeve is een centrum waar horeca-achtige activiteiten plaatsvinden, maar echt compleet horeca zijn we niet” zegt Arjen Jongsma met spijt.

“We zijn heel laagdrempelig en de prijzen zijn nog ‘van voor de oorlog’, zeg ik altijd. Die prijzen houden we zo. Een grote bron van inkomsten zijn de feesten die hier worden georganiseerd. Aanstaande zaterdag hebben we hier gelukkig weer een verjaardagsfeest waar 30 personen mogen komen”, vertellen beiden.

Vrijwilligers nodig

De kernactiviteiten worden weer opgepakt. Wel zien ze een afname van het aantal vrijwilligers. “Er vielen mensen af en anderen pakten tijdens de sluiting andere activiteiten op. Aanwas is dus gewenst. Voor de bardienst zijn nog wel drie mensen nodig. De vrijwilligers hebben diverse taken: barwerk, schoonmaken en inkopen doen. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld.”

“We voorzien in een behoefte. Mensen bouwen hier verder aan een sociaal leven. Nieuwkomers worden gelijk opgevangen en voelen zich geen buitenstaander. Aangezien bezoekers ongeveer van dezelfde leeftijd zijn, vinden ze hier gelijkgestemden. Ze hebben hier een ‘back up’ en die werd gemist tijdens corona. Gelukkig kunnen we er nu weer voor elkaar zijn”, besluit Ali Kos.