Ook namens de kinderen werd een handtekening gezet.
Ook namens de kinderen werd een handtekening gezet. Foto: Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Krabbel voor structureel muziekonderwijs

Een ludieke actie dinsdagmiddag bij het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) in Hilversum. Met een heuse drive-thru zetten vertegenwoordigers van allerlei culturele en onderwijsorganisaties uit ‘t Gooi en de Vechtstreek hun handtekening onder het zogenoemde MuziekAkkoord. 

Een jonge dj van de Gooische DJ-school zorgt bij de ingang van het pand aan de Heuvellaan voor het nodige vermaak als de vertegenwoordigers van culturele en onderwijsorganisaties als Globe, Proceon en STIP, maar ook Hilversumse wethouders Annette Wolthers (onderwijs) en Gerard Kuipers (cultuur) hun handtekening zetten. 

Het is de aanloop naar het officiële moment op woensdag 16 juni. Echter, dat ‘feestje’ volgende week is een online bijeenkomst. “En met deze drive-thru kunnen we de handtekening op een leuke manier zetten”, aldus Nanette Bakker, lid van de stuurgroep van Meer Muziek in de Klas Gooi en Vechtstreek. Zij heeft dinsdag de eer om haar krabbel te zetten namens de afwezige waarnemend burgemeester Charlie Aptroot (zie foto hieronder). 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Met de deal spreken alle samenwerkingspartijen af hoe zij gezamenlijk structureel muziekonderwijs voor alle 22.000 basisschoolkinderen en leerlingen in het voortgezet onderwijs in de regio kunnen bieden. Er worden meerjarige afspraken gemaakt met concrete acties voor alle deelnemende partijen, aldus Meer Muziek in de Klas op de eigen website. Kinderen, is daarbij de gedachte, profiteren hun leven lang van muziekonderwijs. Het is goed voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen, de schoolresultaten verbeteren en muziek maakt creatief, zijn enkele voorbeelden van die voordelen.

Grote behoefte

Bovendien, vertelt hoofd educatie Caroline Grasmeijer van Globe dinsdagmiddag, is er grote behoefte aan muziek op school. Ook doordat er tijdens de lockdown vooral thuisonderwijs was en in die periode veel kinderen niks op muziekgebied konden doen. Met de ondertekening van het akkoord beloven de betrokken partijen, aldus Grasmeijer, dat de kinderen van 0 tot 18 jaar meer muziekles krijgen op school. 

Het is overigens aan de scholen zelf om te bepalen hoe ze dat muziekonderwijs invullen. Marieke Heerschop zet dinsdag haar handtekening namens Proceon Scholengroep, waar zestien christelijke basisscholen in de regio onder vallen. Ook zij vindt muziek ‘sowieso heel belangrijk’. “Het hoort ook bij de opvoeding van de kinderen. Een aantal leerkrachten bij ons maakt zich hier hard voor. Dat moeten we zo veel mogelijk stimuleren. En muziek is ook gewoon hartstikke leuk.”

Sociale netwerk

Met dat laatste is oprichter Coen Schimmel van de Gooische Muziekschool het uiteraard volmondig eens. En het is goed voor de concentratie en het sociale netwerk, vult hij aan. “En voor de kinderen die wat minder goed zijn in de cognitieve vakken is het fijn dat zij zich lekker kunnen uiten en niet die spanning hoeven te voelen over die ene rekensom. En daar doen Nederland en dus ook deze regio te weinig aan. Voor scholen is het lastig om het te faciliteren, maar als je ziet hoe ze dat in Amsterdam oppakken. Daar is de bijdrage van cultuur aan de economie 17 procent. In de rest van Nederland is dat 4 procent. Maar je ziet dat Amsterdam in cultuur investeert.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Namens Globe zette Kees van Oorschot zijn handtekening. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Probleem voor kinderen is ook wanneer zij op school geen muziekles krijgen, zij nergens muziekles krijgen, vervolgt Schimmel. “Alleen de rijkere kinderen zouden dan een muziekinstrument kunnen leren bespelen en mogelijk de kinderen uit de armere gezinnen waarvoor subsidiegelden beschikbaar zijn. Voor de grote middengroep, zeg maar één tot anderhalf keer modaal, echter is helemaal niets.”

Stimuleert creativiteit

In tegenstelling tot haar collega Kuipers komt wethouder Wolthers dinsdagmiddag op de fiets naar het MCO. Ook zij is enthousiast over het MuziekAkkoord, omdat ‘muziek iets doet voor de school en de kinderen’. De gemeente kan daarbij een verbindende en stimulerende rol spelen, aldus de Hilversumse wethouder onderwijs. “En het is belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen. Het verbindt en stimuleert de creativiteit. Muziek is ook een andere manier van met elkaar omgaan.”