Afbeelding

Vervolg pagina 1

Revanche

De spelers van Zuidvogels kwamen met een overdreven gejuich in de kleedkamer alsof zij al kampioen waren. Dat duurde echter maar even. De mannen van BFC kwamen na de terechte nederlaag met gebogen hoofden van het veld.

Direct na de aftrap trok BFC ten aanval en dat resulteerde in een bijna niet te missen kans door Lars van Huisstede. Die schoot echter tegen keeper Versteegt, in plaats van met een lob de bal tegen het net te schieten. Dat was in de eerste 45 minuten vrijwel het enige wapenfeit van de thuisploeg. Daarna was het Zuidvogels dat het spel dicteerde en kwam BFC er niet aan te pas. Het team van de bezoekers was ook fysiek sterker.

Het was niet de vraag óf Zuidvogels ging scoren, maar wanneer. Het was Imart Kort die na een verdedigingsfout bij BFC in de 34ste minuut de 0-1 liet noteren. Dat Zuidvogels de score in het eerste bedrijf niet vergrootte, was te wijten aan onzorgvuldigheid bij de aanvallers. Met kunst-en-vliegwerk hield BFC stand. Zuidvogels-trainer Mark Bakker: "We hebben verzuimd om in de eerste helft meer doelpunten te maken en de wedstrijd in het slot te gooien. Nu kregen we het in de slotfase nog lastig.”

BFC-trainer Roy Versluis zag tot zijn afgrijzen dat zijn ploeg ver onder het niveau bleef in vergelijking met voorgaande wedstrijden. Ook de BFC-aanhangers wisten niet wat zij zagen. Versluis: “We hadden in de eerste helft totaal geen grip op de wedstrijd en liepen 45 minuten achter de feiten aan. Het was een kwestie van overleven. Ik was al blij dat wij met de rust slechts met 1-0 achter stonden. Dan heb je nog mogelijkheden om na de thee de wedstrijd te laten kantelen. Is het verschil groter dan ben je kansloos.” In de rust greep Versluis ook in: Alex van Dijk en Daniel Schmidt werden vervangen door Cesar Westerink en Deashon Molly.

Forse overtredingen

Dat was geen overbodige luxe. Het sorteerde effect. BFC was wakker geworden en creëerde scoringskansen, die door onnauwkeurigheid om zeep werden geholpen. Je zag bij beide ploegen dat het een verbeten slijtageslag werd en de trainers wisselden volop om het tempo erin te houden. Door het aantal forse overtredingen nam de irritatie toe. In de 88ste minuut kreeg BFC loon naar werken. De jonge Samuel van Huisstede scoorde eindelijk de 1-1 en daarmee leek BFC goed weg te komen. Na deze gelijkmaker zat het venijn in de staart van de wedstrijd. Aangezien er veel was gewisseld, werd er tijd bijgetrokken. Ken Ebule deponeerde de winnende treffer in het net. De sensatie zat in de lucht nadat in de eerstvolgende aanval in een mêlee van spelers voor het doel van Zuidvogels de BFC-bal niet de doellijn passeerde.

Mark Bakker: "In de tweede helft hadden we het een stuk lastiger omdat BFC beter in de wedstrijd kwam. In de slotfase hadden we een keer het geluk mee door te scoren. Bij de spelers leeft het kampioenschap wel; bij mij nog niet. We moeten nog zeven wedstrijden voetballen en in de top vijf zijn de verschillen klein.” Bakker tempert het optimisme als hij terugblikt op het begin van het seizoen: ”De omgeving dacht dat wij zomaar even kampioen zouden worden. De druk was zo groot dat wij na vijf wedstrijden slechts vier punten hadden. Na de nederlaag in de thuiswedstrijd tegen BFC hebben we niet meer verloren; wel acht gewonnen en drie keer gelijk. Je moet nooit te vroeg juichen.”

Promovendus

Roy Versluis doet even een stapje terug: "Vergeet even niet dat we dit jaar zijn gepromoveerd naar de 1e klasse en het voor een promovendus het heel goed doen. Weinig ploegen die zijn gepromoveerd doen in het seizoen daarop mee in de top van de ranglijst. Komend weekend hebben we geen competitie en de week daarop uit naar De Meern. Daar pakken we de draad weer op. Ik en ook het team blijven erin geloven. De concurrentie is groot.”

Er is een overeenkomst tussen de trainers Versluis en Bakker. Beiden staan dit seizoen voor het eerst voor hun team. Zij hanteren de stelregel dat wanneer je begint bij een nieuwe ploeg je eerst een contract voor één jaar afsluit om zo over en weer aan elkaar te kunnen wennen. Dat is beiden goed bevallen en zij hebben onlangs hun verbintenis met de clubs met twee jaar verlengd. Zo kunnen zij gaan bouwen aan een ploeg voor de komende jaren. De voorbereidingen zijn al in gang gezet.