De winkelcentra in Huizen werden zaterdag al bezocht door Holleywoodfiguren om iedereen op de komende Huizerdag te wijzen.
De winkelcentra in Huizen werden zaterdag al bezocht door Holleywoodfiguren om iedereen op de komende Huizerdag te wijzen. Foto: Bob Awick

Huizerdag hult zich in Hollywoodsferen

HUIZEN – Het is weer feest in Huizen aanstaande vrijdag en zaterdag. Dan wordt het dorp omgetoverd voor de jaarlijkse Huizerdag. Op Plein 2000 staan onder meer Glennis Grace en Flair. Volgens de organisatoren is iedereen welkom. "Het is een feest voor iedereen van 8 tot 80 jaar."

door Floris Hulleman

Op vrijdagavond is er het inmiddels traditionele 'voorproefje' voor de Huizerdag. Het thema dit jaar is 'Hollywood', vertellen twee bestuursleden van de organiserende Stichting Huizerdag, Ulde de Jong en Marja de Jong. "Vrijdagavond zullen er onder meer rode lopers en figuren uit bekende films zijn. We hebben het gehad over limousines, maar die komen niet door de smalle straatjes in Huizen. Verder is er een opblaasbare Oscar, een Wall of Fame en natuurlijk een fotoshoot."

Thema's
Vroeger was er alleen een Huizerdag. Na wat probeersels begonnen de organisatoren met een klein evenement op het Oude Raadhuisplein in het centrum van Huizen. Voor de vrijdagavond wordt er elk jaar een thema bedacht waar rondom een feestavond wordt georganiseerd. "Rond 2006 begonnen we met thema's. Het eerste thema was: Huizen op de Franse tour. Dat was duidelijk een heel goede keuze. De gezelligheid en het feit dat mensen elkaar ontmoetten was een sterk punt van dit idee", vertelt Ulde de Jong. Hij merkt ook dat het voorproefje steeds beter bezocht wordt. "Het wordt steeds drukker, mensen willen elkaar even aantikken en even bijkletsen."

Inwoners denken mee
In vergelijking met vorige edities merkt de stichting ook dat inwoners steeds enthousiaster beginnen te worden. "Op een gegeven moment kregen we een berichtje van een man die 40 jaar cameraman was. Hij had nog een camera van 100 jaar oud en dat vond hij goed bij het thema passen." De bestuursleden zijn zeer te spreken over het feit dat steeds meer mensen meedenken. "Dat is wat we graag willen zien, dat mensen het leuk vinden om mee te doen. Bovendien bedenken zij soms dingen waar wij zelf niet op gekomen waren," vertelt Ulde. De leden van de stichting die de Huizerdag organiseren, moeten vaak snel de knop omzetten en focussen op het thema en de organisatie van de volgende editie. "We beginnen in oktober met vergaderen voor het jaar daarop. Allereerst blikken we even terug. Een stukje reflectie is altijd belangrijk. Vervolgens moet je weer in overleg met de gemeente over vergunningen en dergelijke. En tot slot gaan we ook al nadenken over een nieuw thema. Je moet wel weer wat nieuws hebben, " aldus Ulde, die al meer dan tien jaar in het bestuur zit van de stichting.

Kleine groep
Hoewel sommige mensen denken dat er een hele professionele organisatie schuil gaat achter de organisatie van de Huizerdag, zijn het eigenlijk acht vrijwilligers die jaarlijks dit evenement organiseren. Voor Marja de Jong, sinds kort aangesloten bij de stichting, was dit ook een hele verrassing. ''Ik dacht altijd dat er achter de Huizerdag een of ander bureautje zou zitten. Toen kwam ik erachter dat het met een kleine groep mensen gebeurt. Daar heb ik heel veel respect voor." Ondanks het feit dat ze een jaar hard moeten werken, krijgen de vrijwilligers altijd weer veel energie van de dag zelf. "Als je op zo'n dag loopt en je ziet al die blije gezichten, ben je toch trots. Daarbij het is ook gewoon een hobby. En een hele leuke, anders was ik er allang mee gestopt", aldus Ulde de Jong.
Zie voor meer info www.huizerdag.nl.

'We beginnen in oktober met vergaderen voor
het jaar daarop'