Schrijvers Azad Kardoi en Maria Luten presenteren hun boek 'Het verdriet van Koerdistan' binnenkort bij Flevo.
Schrijvers Azad Kardoi en Maria Luten presenteren hun boek 'Het verdriet van Koerdistan' binnenkort bij Flevo. Foto: Bob Awick

Vader auteur: 'Jij bent de stem voor hen die geen stem hebben'

HUIZEN - Schrijvers Azad Kardoi en Maria Luten uit Huizen zijn donderdagavond om 20.00 uur in boekhandel Flevo aanwezig voor de boekpresentatie van 'Het verdriet van Koerdistan'. Zij vertellen als voorproefje alvast iets over het autobiografische verhaal van Azad.

door Geja Lahpor

Azad vertelt bewogen maar gemotiveerd. Naast hem zit Maria, die samen met hem het boek heeft geschreven over zijn leven en zijn volk, de Koerden. "Mijn vader zei voordat ik vluchtte: 'Jij bent de stem voor hen die geen stem hebben'. Dát is mijn drive. Ik wil opkomen voor mijn volk, omdat ze nooit een eigen nationaliteit hebben gekend."

Geen eigen staat
Azad Kardoi groeide op in Koerdistan onder het Iraanse regime. Koerdistan ligt ingeklemd tussen Iran, Irak, Syrië en Turkije. "Behalve in Irak hebben de Koerden onder de andere drie regimes geen vrijheid en mogen ze niet zijn wie ze zijn, al meer dan duizend jaar. Wij hebben altijd een eigen taal en cultuur gehad, maar nooit een eigen staat." Het merendeel van de 40 miljoen Koerden die verspreid over de hele wereld wonen, leeft in het Midden-Oosten. In Europa wonen 1 miljoen Koerden en Nederland telt er zo'n 70.000.

Vlucht door de bergen
Elf jaar geleden ontvluchtte Azad onder onhoudbare omstandigheden het regime. "Het was de moeilijkste beslissing in mijn leven om weg te gaan uit het gezin van mijn ouders met vijf broers en twee zussen. Ik vluchtte door de bergen naar het vrije deel van Noord-Irak en toen verder naar het democratische vrije Westen, waar ik kon studeren en waar ik de Koerdische strijd bekend kon maken. Het was mijn bedoeling om naar Noorwegen te gaan. In Nederland ging ik de trein uit om iets te eten, en omdat ik daarna de aansluiting miste ben ik in Nederland gebleven. Ik kwam in een asielzoekerscentrum terecht."
Maria neemt het verhaal over. "Ik gaf taalles in het asielzoekerscentrum en ik leerde Azad Nederlands. Nadat hij een verblijfsvergunning had gekregen en ik zijn verhaal hoorde, wist ik zeker dat ik hierover een boek moest schrijven. Hij leerde snel Engels en Nederlands en studeert nu politicologie. Ik bewonder zijn doorzettingsvermogen en het feit dat hij zijn doel wil bereiken door het verdriet van Koerdistan bekend te maken. Hij heeft mijn interesse voor de Koerdische zaak gewekt en mij gemotiveerd om dit boek met zijn hulp te schrijven. Inmiddels zijn we al begonnen met het tweede boek dat 'Het bestaan van Koerdistan, een probleem van het Westen' gaat heten. Dit boek zal in 2015 verschijnen."
Maria vertelt dat door de samenwerking met Azad er een vriendschap is ontstaan met haar en haar gezin die kostbaar is. Ook Azad beaamt dit ten volle. "Ik ben dankbaar voor Maria's inzet voor mij en mijn volk en voor de hartelijkheid van haar gezin."

Veel gemeen met Joden
Azad voegt toe dat de geschiedenis van de Koerden veel gemeen heeft met de geschiedenis van het Joodse volk, omdat deze volken beide te maken hebben gehad met genocide, afwijzing en discriminatie. "Ook het Joodse volk had geen eigen staat. Nu wel, en het is het enige democratische staatje in het Midden-Oosten. Ons gezin luisterde vaak in het geheim naar Radio Israël. Ook de Koerden willen graag een eigen democratische staat. Omdat een aantal van de Koerden Joods is, zijn al 100.000 van hen naar Israël geëmigreerd. In Irak wonen nog eens 200.000 Joodse Koerden."
Na de boekpresentatie van het verhaal van Azad kan er nagepraat worden bij de boekhandel met een glas wijn en is er de mogelijkheid om het boek te kopen en te laten signeren.

Maria over Asad: 'Ik bewonder zijn doorzettingsvermogen'