De politie was zichtbaar aanwezig in en om het gemeentehuis tijdens de extra raadsvergadering over de Syrië-gangers, die rustig verliep.
De politie was zichtbaar aanwezig in en om het gemeentehuis tijdens de extra raadsvergadering over de Syrië-gangers, die rustig verliep. Foto: Bob Awick

'Hé, volgens mij woon ik bij een Jihad-gezin in de straat'

HUIZEN - Met het oppakken van vier Huizer inwoners op 29 augustus en het uit huis plaatsen van zes kinderen omdat zij naar Syrië wilden afreizen en zich wilden vestigen in het kalifaat van de Islamitische Staat (IS), werd Huizen landelijk nieuws. Hoe kijken de inwoners tegen de gebeurtenissen aan en wat doet het met hen?

door Carin van den Berg

"Ik denk dat ik woon in de straat waar een van de gezinnen is opgepakt", vertelt een vrouw. "Zeker weten doe ik het niet, maar ik heb 1 en 1 bij elkaar opgeteld. Op die vrijdagavond liepen er ineens heel veel politiemensen en mensen in burger op straat. Ik werk zelf in de jeugdbescherming en legde achteraf de link. Ik besefte toen: hé, volgens mij woon ik bij een Jihad-gezin in de straat."

Ze beschrijft de wijk als een rustige wijk en vooral een hele witte wijk. "Er wonen hier wel een paar grote gezinnen." Op de vraag of ze zich zorgen maakt als het gezin weer terugkomt - als ze inderdaad bij een van de gezinnen woont - kan ze niet direct een antwoord geven. Ze denkt even na en zegt dan: "Het zijn toch wel hele extreme denkbeelden die dat soort mensen heeft en een kinderrechter beslist niet zomaar dat kinderen het huis uit worden geplaatst. Die zijn vast geïndoctrineerd. Aan de andere kant zijn er zo veel mensen met extreme denkbeelden. Dat hoort wel een beetje thuis in deze maatschappij. Nee, ik maak me er dus niet heel veel zorgen om." Wat vindt ze van de informatie, of juist het gebrek eraan? Ze weet immers niets zeker. "Aan de ene kant zou ik het willen weten als het mijn buurman was. Aan de andere kant is het misschien ook goed dat het nu nog zo anoniem is. Mensen worden in deze maatschappij snel verketterd. Dat kun je dan voorkomen."

Verbaasd en boos
Een vrouw die regelmatig naar de Turkse Moskee gaat heeft donderdagavond de extra raadsvergadering bezocht in het gemeentehuis en heeft zo meer informatie gekregen over wat er is gebeurd. Ze is verbaasd dat het in Huizen gebeurt en is boos. "Ik denk uit onmacht. Ik verwachtte het niet. Islamitische mensen doen dit niet. Geen enkele moslim zal dit goedkeuren. Via via heb ik gehoord dat het gaat om drie Nederlanders en een Marokkaanse man. Die laatste zit nog vast. Ook dat roept iets op bij mij. Waarom worden deze mensen opgepakt? Er zijn ook Nederlanders die op internet vertellen dat ze in Israël gaan vechten. Waarom worden die niet opgepakt?" Met andere vrouwen die dit verhaal horen ontstaat een discussie over de radicalisering in Huizen. Zou het een tegenreactie zijn op de christelijke achtergrond van de gemeente? "Als je kijkt naar de uitslagen van de verkiezingen, heeft zo'n 33% gestemd voor partijen met een christelijke achtergrond. Ik geloof dus niet dat dit zo'n christelijke gemeente is en dat dit de oorzaak is", zegt een van hen.

Doodeng
"Je hoort nu landelijk veel over IS, dat vind ik doodeng", vertelt een bezoekster van de raadsvergadering. "Het is angstig als je dit allemaal hoort. Het is niet meer veraf. Ik vind dat de raad met name vanavond te weinig aandacht heeft besteed aan de radicalisering. Er wordt ook heel erg geheimzinnig over gedaan."
Een inwoonster van Huizen die dicht bij een van de moskeeën woont, is ervan overtuigd dat Huizen meer radicaliseert. "Ik zeg het al een tijdje. Ik zie steeds meer mannen met witte jurken bij de moskee lopen. En de laatste tijd ook meer jongetjes in van die gewaden. Ze moeten goed in de gaten houden wat de imam in de moskee zegt. Ze moeten veel preventiever te werk gaan. We moeten zorgen dat we ingrijpen voordat mensen radicaliseren."
Een andere lezeres reageert als volgt: "Ik ben blij dat er opgetreden is. Maar wat ik niet begrijp is dat men niet gewacht heeft tot dat de families daadwerkelijk vertrokken waren en dat daarna pas de paspoorten ongeldig zijn verklaard. Dan waren wij van die moordenaars af geweest. Weg ermee. Nu zitten we er nog steeds mee en blijven we er mee zitten, want ze kunnen Nederland/Huizen niet meer uit zonder paspoort. Let op mijn woorden: de families krijgen straks het voordeel van de twijfel - er kan niet aangetoond worden dat ze daadwerkelijk naar Syrië wilden gaan - dus ze komen weer vrij en krijgen hun huis terug en wellicht nog wel een schadevergoeding ook! Dit soort moordenaars willen wij niet in Huizen. Had ze laten vertrekken, dan waren we er pas echt vanaf geweest en konden wij Huizers opgelucht ademhalen. Nu kunnen we dat niet, want we vrezen allemaal dat de families straks weer herenigd worden en ze nog excuses krijgen ook."

Bezoekster moskee: 'Geen enkele moslim zal dit goedkeuren'
Er waren veel bezoekers en pers op de extra gemeenteraadsvergadering.
De An Nasr Moskee is een van de twee moskeeën in Huizen.