De bibliotheken gaan gemeenten benaderen om samen te werken.
De bibliotheken gaan gemeenten benaderen om samen te werken.

Gooise bibliotheken strijden tegen laaggeletterdheid

HUIZEN - De regio Gooi en Vecht heeft ruim 17.000 laaggeletterden. Gooise bibliotheken bundelen hun krachten om dit aantal terug te dringen. Ook de bibliotheek in Huizen doet hieraan mee.

De vier Gooise bibliotheekorganisaties, die al langer samenwerken, willen het probleem van laaggeletterdheid gezamenlijk aanpakken. Het is iets waar mensen zich onnodig voor schamen, terwijl er tegenwoordig veel mogelijk is om lees- en schrijfproblemen aan te pakken. De bibliotheken willen deze mensen beter kunnen bereiken. Daarom komen de bibliotheken met een gezamenlijk plan om de gemeenten te benaderen.
Laaggeletterdheid is moeilijk door één organisatie op te lossen. Door de krachten te bundelen van verschillende private, publieke en maatschappelijke organisaties kan dit probleem succesvol aangepakt worden. De bibliotheken willen mensen beter bereiken en informeren over de mogelijkheden. Daarnaast willen zij meer inzetten op het aanbieden van volwasseneducatie. Bibliotheken vormen de verbindende schakel tussen de lokale organisaties. Verder bieden bibliotheken een neutrale en taalrijke omgeving waar leermiddelen al aanwezig zijn.