In en om de Oude Kerk is Huizer klederdracht te zien.
In en om de Oude Kerk is Huizer klederdracht te zien.

Veel te zien in Oude Kerk op Open Monumentendag

HUIZEN - De Oude Kerk aan de Kerkstraat 1 heeft voor Open Monumentendag unieke modellen tentoongesteld van de voorwerpen die in de Tabernakel hebben gestaan. De kerk is zaterdag 13 september van 10.00 tot 16.00 uur geopend.

De modellen zijn op ware grootte vervaardigd door Paul Rebel. Te zien zijn het Gouden Reukofferaltaar, De Gouden Kandelaar of de Menora, de Tafel der Toonbroden en de Ark van het Verbond. Paul heeft wel meer bijbelvoorwerpen gemaakt. Zo zijn in de Oude kerk ook 'de stellingen van Salomo', 'de koperen zee', en 'het woud van de Libanon' te zien.
Bibliotheek Huizen heeft de multi-touchtafel beschikbaar gesteld voor deze speciale dag. Dit is een tafel met een ingebouwd aanraakscherm. Bezoekers kunnen er met hun vingers beelden snel mee bedienen, zoals de afbeeldingen naar zich toe trekken en het formaat veranderen. Op de Open Monumentendag zullen met name een groot aantal historische foto's tevoorschijn getoverd kunnen worden. Zo zijn er veel foto's over de Huizer Haven, zoals die in het nieuw uitgekomen boek deel 5 van de serie 'Oud Huizen in beeld' van drukkerij Bout te zien zijn. Ook is een serie foto's te zien in het kader van het thema van de Open Monumentendag 'Op reis'.
De Historische Kring is ook prominent aanwezig met de tentoonstelling van haar klederdrachtpoppen die een goede indruk geven van de diversiteit van de Huizer klederdracht. Het kan ook maar zo gebeuren dat bezoekers de klederdracht in levenden lijve tegenkomen. De klederdrachtgroep laat zich namelijk op haar mooist zien in en om de kerk. Wie meer wil weten over de Historische Kring of de Oude Kerk kan bij de infostand terecht.