Kinderen naar huis

HUIZEN - Huizen heeft een roerige week doorgemaakt sinds op 29 augustus twee gezinnen zijn opgepakt en hun kinderen uit huis geplaatst. De twee gezinnen zouden volgens een ambtsbericht van de AIVD op het punt staan uit te reizen naar Syrië om zich daar te vestigen in het kalifaat van de Islamitische Staat (IS). Inmiddels zijn drie van de vier verdachte volwassenen weer thuis en zijn ook de kinderen sinds eergisteren terug bij hun ouders.

Burgemeester Fons Hertog zag zich die vrijdagavond genoodzaakt de paspoorten van de twee gezinnen vervallen te verklaren. Een stap die kritisch bekeken wordt, maar die de burgemeester in een extra raadsvergadering donderdag en ook zondag in het programma 'Buitenhof' als noodzakelijk kenmerkte. Ook achteraf bekeken zou hij nu dezelfde stap weer nemen, gaf hij aan. De raadsleden waren over deze stap kort voor een persconferentie op zaterdag 30 augustus ingelicht en hadden behoefte aan meer informatie. Daarom werd donderdag een extra raadsvergadering gehouden. In die vergadering begon Hertog met vertellen wat er zich tot die tijd had afgespeeld, vanaf het moment dat hij het ambtsbericht had gekregen. Daarna konden alle fracties in de raad zonder onderbreking vragen stellen.
Inmiddels was tijdens de raadsvergadering al bekend dat drie van de vier verdachten, de twee vrouwen en een man, door de rechtbank waren vrijgelaten. In hun geval vond de rechtbank dat er onvoeldoende aanwijzingen waren dat zij inderdaad naar Syrië wilden afreizen. Tijdens de raadsvergadering vroegen veel partijen zich af hoe het verder zou gaan met de kinderen. Nu hun moeders weer thuis waren, konden de kinderen immers weer naar huis. Er werden ook vraagtekens gezet bij het tijdstip waarop de kinderen uit huis werden gehaald. Om 21.00 uur was het voor hun al bedtijd.

Enkeling in Huizen in beeld die radicaliseert en wil vertrekken

Hertog gaf in zijn beantwoording aan dat er weloverwogen was gehandeld door hem op 29 augustus en dat de Raad van de Kinderbescherming die avond ook naar aanleiding van het bericht van de AIVD had besloten dat er niet langer gewacht kon worden. De raad vroeg hem bij de Raad van de Kinderbescherming aan te dringen de kinderen weer snel naar huis te laten gaan.
Rechtbank Midden Nederland besloot eergisteren dat de kinderen inderdaad naar huis konden. Als reden voerde de rechtbank aan dat de gezinnen niet op dit moment willen en kunnen uitreizen. De Raad van de Kinderbescherming gaf nog wel aan dat de gezinnen konden onderduiken, maar de rechtbank verwacht dit niet. De Raad van de Kinderbescherming zal nog wel verder onderzoek doen; de ouders hebben hun medewerking toegezegd.

Beeldvorming
Waar ook veel raadsleden zich zorgen over maakten was de beeldvorming die nu in de media aan het ontstaan is. Huizen heeft al benamingen gekregen als 'Kalifaat van het Gooi', 'Huizistan' en ook de term 'Schilderswijk' in Huizen is al gevallen. De burgemeester werd dan ook gevraagd om verantwoording af te leggen over de gang van zaken. Leefbaar Huizen vroeg zich af of het besluit om zo naar buiten te treden wel weloverwogen was genomen. Daar gaf Hertog later volmondig een ja op.
Verder bleek dat de raadsleden zich net als veel inwoners afvragen in hoeverre Huizen nu aan het radicaliseren is en wat daaraan te doen valt. Gevraagd werd bijvoorbeeld hoe vaak het meldpunt Jihadisme dat de gemeente ingesteld had was gebeld. Dat bleek maar twee keer te zijn. De VVD pleitte ervoor om dit meldpunt meer onder de aandacht te brengen en er ook voor te zorgen dat mensen anoniem konden bellen.

Enkeling
Ook wilde de raad graag weten hoe de dreiging er nu precies uitziet. Hertog legde maar weer eens uit dat hij deel uitmaakt van het overleg met de minister en gemeenten die bovenmatig te maken hebben met Syrië-gangers en dat hij niet in kon gaan op de details. Na afloop liet hij desgevraagd het HuizerNieuws wel weten dat er inderdaad al enkele Huizers in Syrië zitten. Deze zouden contacten hebben met mensen in Nederland en die onder druk zetten om ook te komen. "Bovendien geven ze een verkeerd beeld van de strijd daar. Ze verheerlijken die. En wat denk je van wat er kan gebeuren als die mensen terugkomen naar Nederland. Kijk naar de aanslagen die in andere landen zijn gepleegd." De burgemeester gaf tijdens de raadsvergadering al aan dat het nog wel een tijd zou duren voordat deze dreiging geweken zou zijn en dat het in Huizen maar om een enkeling gaat. "Deze enkeling is in beeld en wordt in de gaten gehouden."

Ook de terugkeer van de nu aangehouden vermeende Syrië-gangers werd in de raadsvergadering besproken. Met name de communicatie was een punt van aandacht. Hertog liet weten dat er verschilldende scenario's klaarliggen. "Waar ik me nu vooral op focus is rust. Rust voor de omwonenden, de verdachten en voor heel Huizen." De communicatie vindt nu veelal plaats richting bepaalde doelgroepen als de moskeeën, de scholen van de kinderen en omwonenden. Mocht de sfeer omslaan van rustig naar onrust of zelfs escalatie, dan is de gemeente daar volgens Hertog klaar voor.