In de Spot in Bussum trapte Ferry Maat zijn online internetstation af.
In de Spot in Bussum trapte Ferry Maat zijn online internetstation af. Foto: Bob Awick

Ferry Maat: 'Het jeukte gewoon, ik wilde weer wat doen'

HUIZEN – De in Huizen wonende radiopionier Ferry Maat is gestart met een online radiostation: Soulshow Radio. Het is een internetstation met muziek uit het voormalige radioprogramma van de diskjockey. Ondanks eerdere wensen om weer terug te keren naar de landelijke radio heeft hij nu aangegeven dat dit voorlopig even genoeg is. "Dit is het eindpunt."

"Het is druk, druk, druk", vertelt Ferry Maat in zijn thuisstudio. Onlangs kreeg hij nog een aanbod om bij een zender aan de slag te gaan in het weekend. "Vier uur op zaterdag en vier uur op zondag, maar daar had ik geen zin meer in. Nu kan ik zelf bepalen wanneer ik iets wil doen."
Ruim vier maanden geleden startte hij met de bouw van zijn eigen online internetstation en heeft hij alles van de grond af opgebouwd. Vorige week woensdag kwam het station online, maar het vergt nog steeds veel werk. "Ik moet heel veel begeleiden, mensen weten het nog niet te vinden. Je moet veel uitleggen. Maar we gaan het makkelijker maken: er komt onder meer een app voor de mobiel."

Feest
Voor Maat is het een feest om bezig te zijn met zijn station. "Iedere avond heb ik ook een oude show. Iedereen vindt dat leuk. Dan vraag ik op Facebook: Wat deed jij op donderdagvond 3 maart 1982? Dan zie je dat veel mensen toch weer even terugdenken." De diskjockey heeft op dit moment ongeveer honderd oude uitzendingen paraat. "Daar kan ik zo'n drie kwart jaar mee door."
Buiten de oude shows maakt hij elke week ook een nieuwe uitzending. "Dan ben ik weer internet aan het afspeuren naar nieuwe hits." De radiopresentator heeft vele programma's gemaakt, "maar mensen blijven me alleen maar herinneren van de Soulshow".

Koning
Zelfs de huidige koning heeft bekend vroeger af te stemmen op Maat. "Bij de eerste uitblinkerslunch, zeven jaar geleden, zat ik naast Máxima. De toenmalige prins zei toen: "Ik heb vaak naar u geluisterd, stiekem met de radio onder de dekens."

Radio Noordzee
De 68-jarige Maat heeft een groot radioverleden. Na het afronden van het conservatorium werd hij ontdekt door Willem van Kooten en ging hij in '71 aan de slag bij Radio Noordzee. Hier presenteerde hij onder meer de voorloper van zijn bekendste radioprogramma: de Soulshow. Hij werkte daarna onder meer bij de Tros, Radio 10, Radio538, de NCRV, Sublime FM en Veronica. Maat heeft de beste herinneringen aan zijn tijd bij de Tros. "Die tijd was het leukst. Er was sprake van het calimero-effect, aangezien de Tros een A-omroep werd. Daar schopte iedereen tegenaan."
Volgens Maat was het een geweldig moment om in te stappen. "Wij hadden de donderdagavond en moesten daar iets van maken. Ik maakte vaak 6 tot 7 uur radio. Ik ben toen onder meer de Top 40 gaan presenteren en deed 's avonds de Soulshow." In 2006 ontving Maat een Gouden Harp. Hij kreeg deze oeuvreprijs voor zijn bijdrage aan de Nederlandse dancemuziek met zijn programma Soulshow. "Dat was dé erkenning. Ik dacht in eerste instantie dat die Gouden Harp voor mijn jingles was, maar het bleek voor mijn show te zijn." Voor de prijs wist de radiopresentator nog niet wat voor invloed hij had. "Ik wist bijvoorbeeld niet dat DJ Tiësto fan was. Ook Armin van Buuren gaf laatst aan dat hij beïnvloed was door de show. Dan heb je het ergens voor gedaan. Nu ik het weet, houd ik er ook rekening mee", vertelt Ferry Maat.

Geridderd
De dj, geboren in Voorburg, woont al enige tijd in Huizen. "We hebben eerst in de Bijvanck gewoond en zijn in 1978 naar Huizen verhuisd. Mijn vrouw wil ook niet weg hier, Huizen is ook een prettig dorp om te wonen." In 2008 werd hij door de toenmalige burgemeester van Huizen, Frans-Willem van Gils, geridderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het lintje kwam als een totale verrassing. De burgemeester liet tijdens zijn speech onder meer weten dat hij Maat een grote betekenis voor de Nederlandse radio vond. "Ik relativeer het altijd. Als ik het niet had gedaan, had iemand anders het wel gedaan. Ik heb simpel van mijn hobby mijn vak kunnen maken en dat is het leukste dat er is."

'Iedere avond heb ik ook een oude show. Iedereen vindt dat leuk'

Toekomst
Voor Maat is zijn nieuwe zender iets nieuws waar hij mee kan experimenteren. Het is zelfs zo'n succes dat hij groter denkt. "Ik denk dat ik dit wel kan vertellen: ik denk dat dit niet het enige kanaal is dat ik ga doen. Ik denk dat er nog iets bij gaat komen: een kanaal met easy listening."
Met de komst van internet is er niet alleen voor de dj veel veranderd, maar ook voor de luisteraar. "Opeens kun je niet zomaar iets roepen op de radio, alles is controleerbaar." Ook denkt Maat dat de toekomst voor de radio op het internet ligt. "Ik denk dat internetradio heel groot gaat worden. Ik heb in ieder geval het gevoel dat het groter gaat worden dan het nu is. Het wordt namelijk steeds toegankelijker. Met bluetooth in de auto kan ik de hele wereld ontvangen." Wel verwacht hij dat de grote zenders als Radio538, Radio 1 en Sky Radio voorlopig nog wel even blijven bestaan. ''Zolang FM en DAB blijven bestaan, zijn die er nog wel, maar ik denk dat ze de slag niet moeten missen. Je ziet dat ze bij de publieke omroep steeds meer internetzenders afsluiten, terwijl dat de toekomst is." Op de vraag of hij nog wat mist en in de toekomst wil doen, is het antwoord simpel: "Ik heb eigenlijk alles wel gedaan wat ik wilde doen. Ik heb niks tegen mijn zin gedaan. Het meeste was allemaal omdat ik het zo leuk vond."

Ferry in zijn jongere jaren achter de knoppen.