Harry en Marjan de Bruijn van de Stichting Servitas in de kringloopwinkel aan de Poolvos 2.
Harry en Marjan de Bruijn van de Stichting Servitas in de kringloopwinkel aan de Poolvos 2. Foto: Bob Awick

Stichting Servitas ondersteunt al dertig jaar ouderen in Huizen

HUIZEN - De Stichting Servitas in Huizen bestaat 30 jaar en dat wordt volgende week woensdag gevierd met een feest en een receptie voor vrijwilligers en oud-vrijwilligers. Zuster Agnita van de orde Onze Lieve Vrouw in Bussum richtte de stichting op om ouderen een beter leven te geven. Marjan de Bruijn is secretaris van de stichting en haar man Harry bestuurslid.

door Carin van den Berg

"Zuster Agnita Scherrenberg verzorgde de bejaarde zusters van haar orde en deze werden tot in de puntjes verzorgd. Toen de zuster ontdekte dat het leven buiten het klooster er anders uitzag en dat veel ouderen hulp konden gebruiken, vroeg zij toestemming om tussen de mensen te gaan wonen en vestigde zij zich in de Bijvanck", vertelt Marjan. "Zij is echt de motor geweest en heeft de stichting opgericht." In 1984 begon zij met haar werk en op 12 maart 1985 is de stichtingsakte gepasseerd. "Servitas betekent dienstbaarheid, dus dat is een mooie, toepasselijke naam."

Vakantiebungalow
"Om geld in te zamelen werd in het begin oud papier ingezameld. Ook waren er kledingbeurzen. Met dit geld werd in 1989 gestart met de bouw van een vakantiebungelow op de Veluwe. Hier kunnen ouderen op vakantie. We hebben een vaste groep die regelmatig komt. We willen het huis ook proberen vaker te verhuren. We moeten de exploitatie immers rondkrijgen, zodat we het huis in goede staat kunnen houden."
Het inzamelen van papier werd stopgezet toen de containers werden ingevoerd. "We konden niet de vrijwilligers hiervoor vinden en zijn daarom gestopt." De bron van inkomsten voor de stichting is nu de kringloopwinkel aan de Poolvos 2. Deze startte in 1996. Zuster Agnita heeft dat niet meer meegemaakt, omdat zij kort daarvoor overleed. Veel mensen kennen de stichting van deze kringloopwinkel. "Het gebouw waar we in zitten, was van de plantsoenendienst van de gemeente Huizen. Later hebben we er nog iets aangebouwd. We zijn elke maandag en dinsdag van 13.30 tot 16.00 uur open en op de laatste zaterdag van de maand van 10.00 tot 14.00 uur."

Vrijwilligers
In de winkel staan drie dames, waarvan twee al vanaf het begin. "Ze zijn 80 jaar, dus er staat maar liefst 240 jaar achter de toonbank." De leeftijd van de dames is geen probleem, maar veel van de vrijwilligers van de stichting beginnen op leeftijd te raken en dat kan op den duur het voortbestaan van de stichting in gevaar brengen. "We kunnen zeker jonge mensen gebruiken. Bijvoorbeeld voor het ophalen van tweedehands spullen. Dat is ook iets dat je op een tijdstip kunt doen dat je uitkomt. Mensen die belangstelling hebben, kunnen zich bij ons melden", zegt Harry.

Soos
Stichting Servitas organiseert daarnaast elke woensdagmiddag in de Thomaskerk van 13.30 tot 16.00 uur een soos. "Hier kunnen ouderen een kaartje leggen, sjoelen of gewoon met elkaar praten." Met het busje van de stichting kunnen mensen hiervoor gehaald en gebracht worden. "En de soos is voor iedereen toegankelijk. De stichting is weliswaar door een zuster opgericht, maar het geloof speelt geen rol. Iedereen kan bij ons terecht."
"Via de krant of foldertjes bij de supermarkten of bij De Marke en De Bolder proberen we ouderen gericht te bereiken en hen uit te nodigen voor onze activiteiten." Een website heeft de stichting namelijk niet. "We moeten het doen met het geld dat we via de kringloopwinkel krijgen of van giften. Een website onderhouden staat niet boven aan ons lijstje."

'Servitas betekent dienstbaarheid, een toepasselijke naam'