Rene Roodheuvel:
Rene Roodheuvel: "Ik kan nu binnen deze bedrijfstak, die op zijn kop staat, vechten voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden." Foto: Bob Awick

Roodheuvel naar vakbond NVJ voor omroepen

HUIZEN - René Roodheuvel van Radio 6FM wordt per half juni de nieuwe secretaris Omroep binnen de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). In deze functie zal hij onder meer verantwoordelijk worden voor de cao's en de sociale plannen binnen de publieke en commerciële omroepen. Voor Roodheuvel is de nieuwe baan een mooie uitdaging. "Ik denk dat het heel hard werken gaat worden."

door Floris Hulleman

Zijn verleden als omroepjournalist biedt volgens Roodheuvel genoeg kennis om straks bij een aantal complexe onderhandelingen aan te schuiven. Zeker met de bezuinigingen, reorganisaties en de discussie over de flexibele contracten bij de publieke omroep komt Roodheuvel op een bewogen moment binnen. Namens de NVJ praat Roodheuvel straks met de betrokken werkgevers over onder meer cao's. "Je bent een belangenbehartiger voor de sector en je moet die omroepen heel breed trekken. Dat varieert van de commerciële omroepen als RTL 4 en SBS6, tot de publieke omroep, BNR Nieuwsradio en de regionale omroepen."

Lang actief
De omroepwereld is voor Roodheuvel bekend terrein. "Ik ben zelf heel lang binnen de omroepen werkzaam geweest. Sinds 1984 heb ik onder meer gewerkt voor het persbureau ANP, de Wereldomroep en de NOS en was correspondent op de (vroegere) Nederlandse Antillen. Eigenlijk vanaf het moment dat ik bij de omroep kwam werken, ben ik ook actief geworden bij de NVJ." Als kaderlid ondersteunde hij de toenmalige secretarissen en heeft hij vele cao's helpen afsluiten. "En nu ben ik zelf die bestuurder geworden. Eigenlijk is voor mij een beetje de cirkel rond."
De journalist noemt zichzelf ervaringsdeskundige op het gebied van reorganisaties. "In het verleden heb ik meerdere onderhandelingen bijgewoond over dit onderwerp en zelf ben ik er in 2012 uitgegaan bij de Wereldomroep door een reorganisatie," aldus Roodheuvel.
Volgens Roodheuvel is het wel een baan waar je affiniteit mee moet hebben. "Ik ben altijd maatschappelijk betrokken geweest en heb het altijd belangrijk gevonden dat de samenleving op een eerlijke manier in elkaar zit. Die waarden kan ik gebruiken in dit werk. Ik kan nu binnen deze bedrijfstak, die op zijn kop staat, vechten voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden."

Radio 6FM
De afgelopen jaren heeft hij zich onder meer ingezet voor de lokale omroep Radio 6FM. Volgens Roodheuvel is wel een consequentie van zijn nieuwe baan dat hij het werk bij de omroep zal 'opschorten'. "Ik ben een radioman in hart en nieren. Toen ik buiten de Wereldomroep kwam te staan, wilde ik met radio bezig blijven. Toen ben ik aan de slag gegaan bij 6FM. Ik heb nu afgesproken dat ik voorlopig mijn activiteiten stilleg, omdat ik eerst moet kijken wat de belasting wordt van deze baan. Het is namelijk meer dan een fulltimebaan, dus ik moet eerst kijken hoeveel ruimte er overblijft. Maar als het even kan, wil ik graag dingen blijven doen."
Uit zijn werk voor de lokale omroep is ook de rol die de journalistiek lokaal speelt duidelijk geworden. "Ik neem mee dat je als lokaal station wordt gewaardeerd door mensen in de politiek en de bewoners. Wij hebben in Huizen met 6FM en diverse kranten op zich nog wel een lokale, journalistieke dekking. Maar in sommige gemeenten is er helemaal geen lokale dekking en dat is slecht voor de controle op de democratie."

Hard werken
De kennis en routine uit zijn eerdere werkzaamheden zal hij nu inzetten bij zijn nieuwe job. "Ik ben lang omroepjournalist geweest en die ervaring neem ik mee. Ik neem de kennis van de lokale omroep, de verslaggeving en de reorganisatie mee. En ik ken de problematiek binnen dit vakgebied: dat is iets dat mij heel erg bezighoudt."

Namens de NVJ praat Roodheuvel straks onder meer over de cao's