Archieffoto van de ingang van het voormalige asielzoekerscentrum Crailo.
Archieffoto van de ingang van het voormalige asielzoekerscentrum Crailo.

Geen langdurige opvang Crailo, mogelijk wel crisisopvang

Algemeen

HUIZEN - De provincie Noord-Holland heeft laten weten dat Crailo in haar ogen niet geschikt is voor langdurige opvang van vluchtelingen. Dat is bekendgemaakt na het gesprek met de gemeentebestuurders van afgelopen maandag.

Commisaris van de Koningin Johan Remkes had vrijdag tijdens zijn bezoek aan Huizen al laten weten dat het gesprek maandag zou plaatsvinden en kreeg toen veel kritiek over zich heen van de gemeenteraad dat de provincie niet mee lijkt te willen werken aan deze optie.

Kopen
De provincie heeft wel aangeboden dat de gemeenten een stuk van de grond kopen, zodat zij dat zelf voor de opvang geschikt kunnen maken. De uiteindelijke opvang van mensen die in Nederland mogen blijven is namelijk een taak van de gemeenten.

Deze hebben al laten weten niet direct geld te willen lappen voor deze oplossing. Wel blijven zij met de provincie in gesprek over mogelijke opvang van asielzoekers voor de langere termijn op Crailo.

Crisisopvang
De provincie wil wel samen met de gemeenten kijken of in de voormalige gebouwen op Crailo eventueel tijdelijke crisisopvang mogelijk is.

Op dit moment zwerft een groep door de regio van tijdelijke opvang naar tijdelijke opvang. Gekeken wordt of deze groep voor een aantal maanden in deze gebouwen kan worden opgevangen.

Lees meer over het gesprek van Remkes met de gemeenteraad in het HuizerNieuws.

Uit de krant