De IBIS brengt de HZ 108 weer naar huis.
De IBIS brengt de HZ 108 weer naar huis.

Huizer botter HZ 108 is weer thuis en te zien

Algemeen

HUIZEN - De HZ 108, de botter die getroffen was door schimmel, is weer thuis. Wie wil zien hoe hij eruitziet, kan vandaag, zaterdag 28 november, van 11.00 tot 17.00 uur voor een Huizer Duit van 2,50 euro een kijkje komen nemen, inclusief een drankje. Het geld komt ten goede aan de reparatie.

Tijdens de tocht van Workum naar Huizen liet de dieselpomp het afweten, maar afgelopen maandag kon de schuit toch thuiskomen doordat deze werd gesleept door de IBIS van Andries Honing met Jack Ballijns als stuurman.

Afgetimmerd
Met de mast nog plat, geen zwaarden en nog niet helemaal afgetimmerd, kon worden afgemeerd bij de botterwerf, het onderkomen van de Stichting Huizer Botters. Hier wordt de HZ 108 verder afgetimmerd.

Het is de bedoeling dat de botter bij de Huizer Botterborrel op vrijdag 22 april volgend jaar feestelijk wordt binnengehaald en voor iedereen te bezichtigen is tijdens de Open Botterdag.

Red de HZ 108
"De actie Red de HZ 108 loopt naar tevredenheid, maar we komen nog een dikke 10 mille tekort van de benodigde 50.000", laat de Stichting Huizer Botters weten.

"Als de toezeggingen waargemaakt worden en met een mooie eindsprint redden we het om dit doel te halen. Dan hebben we het Huizer varend erfgoed gered van de ondergang."

Uit de krant