Davis Krijnen (midden) drinkt nog één keer koffie met zijn (oud-)klanten.
Davis Krijnen (midden) drinkt nog één keer koffie met zijn (oud-)klanten.

Laatste koffie met Davis Krijnen

Algemeen

HUIZEN – Nog één keertje ging hij open. Vrijdagmorgen 22 april konden klanten en bekenden nog één keer naar het Gulf tankstation aan de Ambachtsweg om een kopje koffie te halen en afscheid te nemen van Davis – Dave voor vaste klanten - Krijnen.

Nog voordat Dave om zeven uur de sleutel in het slot steekt, staat de eerste bezoeker al te wachten. "Waar bleef je nou?" Al snel heeft een grote groep zich verzameld in de kleine shop naast het tankstation en staan ze in de rij voor een kopje koffie.

Dozen
Buiten, naast de ingang, staan nog wat dozen met motorolie en koelvloeistof. "Ik heb alleen al in het eerst uur een doos motorolie verkocht en een halve doos koelvloeistof. Maar ja, het is ook voor de helft van de prijs", vertelt Dave grijnzend.

Tegen achten is het grootste deel van de groep alweer vertrokken richting werk. Op fiets arriveert een goede vriend van Dave. Hij zet zijn fiets naast de shop en steekt een sigaret op. Dave loopt naar binnen om een bakje koffie te halen.

Filosofisch
"Zo zie je hoe makkelijk het is voor die maatschappij om iemand weg te krijgen", vertelt de man. "Het klinkt filosofisch, maar na elk eind komt weer een nieuw begin. Wat je echt los moet laten is die onrechtvaardigheid."

Het gesprek wordt onderbroken door een arriverende auto. Dave loopt eropaf. "Je kan alleen nog bij de paal betalen, binnen is niks meer aangesloten." Even twijfelt de vrouw, maar dan besluit ze toch om nog één keer te tanken.

Vervelend
Davis begint de auto netjes bij te vullen. "Vervelend hè'', zegt de vrouw. "Ik heb het ruim 20 jaar met plezier gedaan, het is niet anders", reageert Dave. De vrouw wenst hem sterkte en vervolgt haar weg.

Veel bezoekers zijn vooral benieuwd naar de stap die Dave gaat zetten, maar daar heeft hij zelf ook nog geen concrete plannen voor. "Misschien eerst maar even rondrijden in Spanje."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant