Donald de Marcas en Sonja Bernd't bij hun gouden huwelijk.
Donald de Marcas en Sonja Bernd't bij hun gouden huwelijk. Foto: Bob Awick

Donald de Marcas (89) en Sonja Bernd’t (84) samen overleden

Mensen

HUIZEN - Donald de Marcas (89) en zijn vrouw Sonja Bernd’t (84) zijn afgelopen vrijdag op 24 maart samen overleden. 

Het stel heeft na meer dan een halve eeuw huwelijk samen voor euthanasie gekozen. De Marcas leed aan dementie en zijn vrouw was ongeneeslijk ziek. 

Nederlandse Omroep
Donald de Marcas was een van de bekendste stemmen van Nederland. Hij had een heel markant stemgeluid en was voor veel mensen een herkenbaar stemgeluid om de radio.

De Marcas is ruim 41 jaar zeer verdienstelijk geweest voor verschillende omroepen zoals KRO, NOS en VARA. Als hoorspelacteur, omroeper, presentator, zanger, cabaretier en als nieuwslezer voor het ANP heeft hij veel betekend voor de Nederlandse Omroep.

Joods Songfestival
Sonja Bernd’t was de artiestennaam van Sonja Johanna Ossedrijver. Bernd’t was zangeres en sieradenmaker. In 1960 heeft ze de eerste prijs gewonnen op het Joods Songfestival Amsterdam. Zes jaar later zijn De Marcas en Bernd’t getrouwd.

Huizer Insigne
Het stel woonden al meerdere decennia in Huizen. Donald de Marcas heeft ook hier een indruk achtergelaten. In 2017 ontving hij het Huizer Insigne uit handen van de toenmalige burgemeester Fons Hertog.

Dit was na afloop van de jaarlijkse dodenherdenking waar de Marcas jaarlijks heeft voorgelezen. Dit heeft hij altijd met grote intensiteit gedaan, omdat hij de oorlog zo indringend heeft beleefd en het hem voor een belangrijk deel getekend heeft. Hiermee heeft hij een indrukwekkende bijdrage geleverd aan de Huizer samenleving

Joodse achtergrond
Na zijn pensionering in 1998 heeft hij zich met name toegelegd op het overdragen van zijn kennis, ervaring, verdriet en zijn overleven van de Tweede Wereldoorlog.

Zijn Joodse achtergrond is vanzelfsprekend bepalend geweest voor zijn interesse in de Tweede Wereldoorlog en de herdenking daarvan. Het motto van Donald de Marcas was: ‘herdenken is nadenken!’

Uit de krant