Tijdens de plantdagen helpen vrijwilligers om alle scheuten in de grond te zetten.
Tijdens de plantdagen helpen vrijwilligers om alle scheuten in de grond te zetten. Foto: Voedselbos Huizen

Voedselbos Huizen wint de Edwin Klompprijs 2024

Natuur & Milieu

HUIZEN - Voedselbos Huizen wint de Edwin Klompprijs 2024. Deze prijs wordt jaarlijks uitgeschreven door de Vrienden van het Gooi en is bedoeld voor initiatieven die kinderen in contact brengen met de natuur in hun eigen omgeving.

Voedselbos Huizen is ontzettend blij met de prijs. “We vinden het ontzettend leuk. Het is ook belnagrijk dat we nu extra aandacht kunnen geven aan natuureducatie”, reageert Jan Lauffer, penningmeester Voedselbos Huizen. Met het geld gaat ze educatief materiaal ontwikkelen om kinderen te betrekken bij het voedselbos en het ontstaan daarvan.

Grote donatie
Ook de Vrienden van het Gooi zijn overtuigd van het belang van educatie rondom het voedselbos in Huizen. De stichting krijgt daarom een donatie van 5000 euro. “Stichting Voedselbos Huizen is druk bezig met het aanleggen van een nieuw voedselbos naast de kinderboerderij de Warande in Huizen. Als het klaar is - en dat kan nog wel een jaar duren - willen zij buitenlessen gaan geven aan scholieren”, laten VVG weten.

Daarnaast komt er een activiteitenboekje voor kinderen, waarmee ze zelf aan de slag kunnen om te ontdekken. Van de prijs kunnen ook een aantal leskisten worden aangeschaft en een voedselboskwartet is in voorbereiding. In het voedselbos komt ook een speciale plek waar insecten kunnen worden bestudeert.

Materiaal ontwikkelen
Het voedselbos kan niet bestaan zonder de vrijwilligers die ziich op verschillende vlakkken in willen zetten. Een van deze vrijwilligers is Kristine Schoonhove. Ze wil graag lessen geven over natuur en tijdens de Boomfeestdag in maart heeft ze eerste lessen al gegeven aan de leerlingen van de Rehobothschool.

(De tekst gaat verder onder de foto.)


Kristine gaf tijdens de Boomfeestdag les aan de leerlingen van de Rehobothschool. - Foto: Voedselbos Huizen

Kristine is gevraagd om zich in te zetten voor de ontwikkeling van het gesponsorde educatieproject en het bijbehorende lesmateriaal. Ze heeft op scholen veel gewerkt met kinderen en is nu bijna met pensioen. “Je moet met kinderen op pad, ze aan het werk zetten en de resultaten tonen dat kan hun ontwikkeling positief beïnvloeden”, legt ze uit. De Vrienden van het Gooi vinden Voedselbos Huizen daarvoor een perfecte omgeving. “En een activiteitenboek helpt om die ontwikkeling steunen.”

Uit de krant