Afbeelding

Zo prepareer je je woning voor succesvolle verkoop

Advertorial

Een huis beter verkopen betekent soms investeren. Niet zozeer in dure en grootscheepse aanpassingen, want dan streef je je doel voorbij. De slimheid zit hem in details waarmee je in een paar dagen klussen de hele aanblik van een woning een oppepper geeft. Een nieuwe laag verf hier, een schoonmaakbeurt daar, her en der opruimen en de metamorfose is compleet: laat die makelaarfotograaf maar komen. 

Nieuwe laag verf waar dat nodig is

Zowel binnen als buiten werp je een kritische blik op alle onderdelen die met verf op te knappen zijn. Van woonkamerwand tot dakgoot en alles daartussen, denk ook aan de kozijnen, de schutting, de schuur en zelfs de loungeset op het terras. Je geeft met elke blikvanger, of deze nu onderdeel uitmaakt van de opstal of niet, een betere eerste indruk als deze er als nieuw uitziet. Wat de meest geschikte verf is? Merkvaste professionals kiezen al twee eeuwen lang voor de oersterke Sikkens verf

Hanteer de hogedrukspuit

Heb je geen hogedrukspuit, dan kun je er van deze of gene vast wel één lenen. Met dit apparaat spuit je je gevel schoon en geef je het terras een beautybehandeling. Het resultaat is verbluffend: in de loop der jaren zie je niet direct de enorme verzameling ongewenste organismen die zich op muren en stenen nestelen. Neem de proef op de som en aanschouw het verschil. Na het reinigen is op zowel gevel als terras misschien nog een nieuwe laag verf nodig om het écht af te maken. 

Haal overbodige spullen uit het zicht

Rommelige tuinen en interieurs werken averechts op potentiële kopers. Je kinderen zullen even mopperen en zelf voel je je er ook niet senang bij, maar het is toch echt het beste om voor de duur van de fotosessie dan wel bezichtiging al dat speelgoed op te bergen. Ook de driewieler en skelter die in de tuin rondslingeren. Binnen haal je daarnaast al te persoonlijke eyecatchers zoals familiefoto’s weg, zodat kijkers overal makkelijk ‘doorheen kunnen kijken’, zoals dat in makelaarsjargon heet. 

Kleine reparaties uitvoeren en duurzaam denken

Die lekkende kraan, dat ene raampje dat klemt, verouderd hang- en sluitwerk en andere gebreken knap je zelf op. Je hikt er altijd tegenaan, maar een eventuele betere verkoop motiveert je uit je stoel te komen. Tot slot begeef je je in de tegenwoordig duurzaam denkende breinen van kopers en makelaars: inbouwapparatuur die niet meer van deze tijd is kun je misschien beter vervangen. Hou ook in je achterhoofd dat energieverbruik van woningen anno nu hoog op de lijstjes met wooneisen prijkt. 

Uit de krant