Fonteinkruid heeft nauwelijks invloed op aantal inzetten.
Fonteinkruid heeft nauwelijks invloed op aantal inzetten.

KNRM voor 124 calamiteiten het water op

Algemeen

HUIZEN - Het station van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in Huizen is in 2015 124 keer opgeroepen voor een calamiteit op de Randmeren, IJmeer en Markermeer. Dit is een kleine stijging ten opzichte van 2014. 

Dat maakt de KNRM bekend in een jaaroverzicht. Zeven oproepen waren als gevolg van problemen door fonteinkruid. In het vaargebied van KNRM Huizen domineert de watersport voor 90% in de hulpverlening.

Fonteinkruid
Volgens hoofdschipper Joost Leeuwerke van KNRM Huizen heeft het fonteinkruid weinig schade aangericht. "Het fonteinkruid kwam afgelopen zomer behoorlijk in de media vanwege de overlast. We merken dat de watersporters het vaargebied verkleinen tot in veel gevallen slechts de vaargeul. Dit beperkt de vaarvrijheid, maar daardoor is het aantal gerelateerde hulpverleningen gelukkig op één hand te tellen."

Motorpech
Meer dan de helft van de hulpvragers zijn watersporters die door motorpech of materiaalpech niet verder kunnen. Zo'n 35 procent van de hulpverleningen betrof een kajuitzeiljacht, 20 procent een motorkruiser en de open motorboten en zeilboten waren goed voor een kwart van de hulpvragen.

De meeste inzetten hebben plaats van mei tot en met augustus. Er is een piek in de middaguren, maar KNRM Huizen wordt ook opgeroepen in de late avond, 's nachts of op de vroege ochtend. Er zijn zelfs oproepen in de maanden december en januari.

Landelijk gezien zijn de 44 KNRM-stations gezamenlijk 2332 keer opgeroepen.

Uit de krant